Madeirán karácsonykor is napsütés és meleg vár, no meg sok édes bor…
december 21, 2017
Ünnepi menü – fontos az étel és borpárosítás!
december 24, 2017

Szlovénia – Jeruzalem: a borturizmus rejtett kincse, itt kóstoltam

Kevesen tudják, hogy Lentitől nem messze, mindössze hatvan kilométerre milyen csodálatos borvidék található Szlovéniában, az Alpok alján. Olyan a táj, mintha Toszkánában járnál, hegyes, völgyes, a meredek domboldalakon teraszosan művelt szőlőültetvényeket találhatsz, szépen megmunkálva. A dombtetőkön borházak virítanak, alattuk nagy pincék rejtenek kiváló borokat. Elsősorban a félédes és az édes fehér borok hazája Jeruzalem, olyan magas szintre fejlesztették a boros gazdák a borkészítés tudományát, hogy világversenyeken nyernek aranyérmeket a nedűikkel. A közelmúltban nekem is ezeket a díjnyertes borokat szolgálták fel Jeruzalemben – nagy megelégedésemre.

Ezerháromszáz hektáron művelnek szőlőt Jeruzalem környékén. A gazdaságok hatvan százaléka magánkézben van, de negyven még az állami szektorhoz tartozik. Óriási könnyítés a gazdáknak, hogy a helyben termelt és eladott bor után nem kell adót fizetni, s a borászok a termelésük ötven-hatvan százalékát értékesítik saját pincéikben, vinotékáikban és éttermeikben, panzióikban.

Útban Jeruzalem felé átlépve a határt és elhagyva a Pince nevű szlovén falút már sok szép szőlőbirtokot látni a Mura-vidéken. Lendva környékén, a Csentevölgyben meg is álltam egy kis kóstolóra Surilec István pincéjében. Híres a Pinot Blanc bora. A díjnyertes alkotás mellé a ház asszonya kemencében sütött tökmagos kenyeret szolgált fel, s vindelyben tárolt, zsírban lerakott füstölt házi sonkát. Nem véletlen, hogy a fehér burgundi olyan nagy sikert aratott már több alkalommal is a boros rendezvényeken, tényleg hihetetlenül finom.

Szlovéniában még a himnusz is a borról szól. Arról énekelnek benne, hogy a bor édes lesz, ami életet ad, s a szomorú léleknek örömet okoz. Az ország a lakosság számához képest a hatodik helyen áll a világon a borfogyasztás tekintetében.  Borívó ország, a sör fogyasztása nagyságrendeket esik minden esztendőben, s a borfogyasztás nő. A borászati iskolák száma gyarapodik, egyre többen szeretnének érteni a borkészítés tudományához.

Jeruzalembe érve a Kupljen borászatot látogattam meg. Ez az egyik leghíresebb bortermelő a terülten. Csodás panziója van, panoráma terasszal és látványpincével, s a szálláshelytől 3 kilométerre található a termelő bázis, az érlelő – és a tároló pince. A központ a 18,5 hektáros birtok közepén áll, sőt inkább az a jó szó, hogy díszeleg, mert csodás épületről beszélek.

Tradíciója van ennek a pincészetnek. Már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is üzemelt. Egy osztrák tiszt volt a tulajdonosa, aki a monarchia szétesésekor 2 rosszlánynak adományozta a birtokot. 1927-ben Kupljen úr egyik rokona vásárolta meg a hölgyektől, majd ettől a rokontól szerezte meg a mai tulajdonos, aki Szlovénia egyetlen pezsgőüzemében tanulta ki a mesterséget, s olyan magaslatokra jutott a szakmában, hogy elnyerte a Metre de Champion címet.

Ezt a pincészetet rendszeresen látogatják a magyar borértők, s igen elismerően szólnak a borokról, főleg a Pinot Noir roséról, ami időközben díjat is nyert, a legjobb szlovén bor címet vitte el.

Nappal és szeretettel! Ez a szlogenje a Kupljen borászatnak. Sok napot kap itt a szőlő, s nagy odaadással csinálnak belőle bort – ez a lényege a sikernek. Évente 100 ezer palack készül a Kupljen borokból, elsősorban félédes és édes fehér borok készülnek, de vannak száraz fehérek is, s mostanában kísérleteznek vörösökkel, de csak nagyon visszafogott formában, hiszen ez a vidék a fehér szőlőnek kedvez.

Fontos termék a Sauvignon Blanc. A Szlovéniában rendezett EU csúcson részt vett francia miniszterelnök is elégedetten nyilatkozott már róla, aki nagyon ért a borokhoz. Az édes kategóriában a csúcsnak a presztízs szelekciójú Traminit tartják.

Nem messze található Kupljen úr birtokától a Jeruzalem Ormoz pincészet kóstolóháza, borterasza és pincéje. Aki Kupljen úrnál megfordul, az ide is ellátogat. Nem véletlenül.  Itt a Brut, a Sec és a Muskatna pezsgőket érdemes kóstolni, ezek a ház specialitásai. Vitathatatlanul finom nedűket szolgálnak fel, kiváló hőfokon. Ezt én is tanúsítom. Maga a pince látványa is csodás, az ódon falak, a boltívek, a bortrezor lenyűgözik a látogatót. A teraszról körpanoráma látható, a szebbnél szebb szőlőültetvények, s a dombtetőn lévő templom látványa külön élményt nyújt.

Akik bortúrára érkeznek Jeruzalembe, azok két éjszakát szánjanak rá. A borvidéktől 40 perc autóval Ptuj, a legöregebb szlovén város, kikapcsolódásként ezt is meg kell tekinteni. Ptujban gyönyörű sétálóutcákká alakított belvárosban töltheted el az időt, megnézheted a várat és az ott rendezett kiállításokat és kilátogathatsz a Dráva partjára is, amely extra hangulatot ad a városnak.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás