Harmóniában a természettel: The Oitavos hotel a portugáliai Cascaisban
november 23, 2017
A Quinta da Marinha Resort Európa legjobb golf desztinációja
november 25, 2017

A Graham’s, a Taylor’s és az Offley pincészeteknél jártam a portugáliai Portóban!

Portó minden évben turisták százezreit vonzza, akik kíváncsiak az öreg belvárosra, a tipikus folyópartra, a színesre festett házakra, az ikonikus portói vashídra, s persze a portugál konyhára, valamint a helyi borokra.

Nem feltétlenül szükséges valamelyik borászatot meglátogatnod a Duoro-völgyben, annak érdekében, hogy megkóstolhasd a portugál borokat. (Persze azért ez is erősen ajánlott!) Ha Portóban tartózkodsz, s nincs előre lefoglalt hajóutad, viszont kedved lenne megkóstolni néhány portói bort, akkor igen sok lehetőség közül válogathatsz, elsősorban a folyó belvárossal szemközti oldalán, Gaiában.

Mivel jön a karácsony, semmi sem koronázhatja meg jobban az ünnepi menüsort, mint egy pohár édes portói bor. Éppen emiatt nem árt tudni, hogy különböző portói borok vannak. Az olcsóbb, a 3 éves érlelésű mély bíbor színű Ruby likőrborok: reserve, késői szüretelésű vintage (LBV), speciális évjáratú borok és nagytestű portói borok, amelyek ennek ellenére sem igényelnek dekantálást. Ismerünk drágább Tawny portói borokat is, amelyeket általában 6 évig tölgyfahordóban érlelnek, ezeknek kevésbé mély a színűk, s diós, karamellás az ízviláguk. Ízük mézre, szárított gyümölcsre emlékeztet. 90 gr/liter a cukortartalma.

S akadnak fehér portói borok, amelyeket fehér szőlőből készítenek, s jól lehűtve aperitív italként szolgálnak fel, s egyre inkább sláger a pink portói is, ami gyakorlatilag rozé.

Én a Graham’s meghívását élveztem elsőként a portói hétvégémen 2017. november közepén. A kóstolóterem magával ragadó volt, magas mennyezet van, hatalmas ablakokon át lehet kitekinteni a Duoro-folyóra, s Porto belvárosára. Négyféle kóstolási lehetőséget kínálnak, klasszikusat, prémium kategóriásat, évjáratos kóstolót és csak Tawny borok kóstolóját, amelyek, mint tudjuk, tölgyfahordóban érlelt borok.

VIP vendégként jómagam 6 bort kóstolhattam, köztük olyat is, amelyet a Wine Spectator magazin igen magas, 98 ponttal értékelt (Graham’s 2000 Vintage Port – 121 euró az ára), s olyat is, amelyből egy palack 249 euróba kerül (Graham’s Tawny 1972-es évjárat). A Vintage Port még az életpályája elején van, érett szilvát és friss bogyós gyümölcsök ízét fedeztem fel benne. Óriási különbséget mutatott a Graham’s Six Grapes italhoz képest, amely sötét bíbor színű, s cseresznye ízű bor, diós felütéssel. Ezt a bort érett sajtok és csokis desszertek mellé ajánlják.

A legérdekesebb élmény a 10-20-30 és 45 éves Tawny borok ízlelése és összehasonlítása volt. 21, 39, 80 illetve 249 euró áron kínálják ezeket. Tapasztaltam, minél idősebb borokat ittam, annál karakteresebbek voltak a borok, mind inkább karamell ízvilággal. A 30 és a 45 éves Tawny borokat már önállóan desszertként érdemes felszolgálni, mert ezek elnyomják bármely édesség ízét. A szárított gyümölcsök és a méz ízét leginkább a 30 éves Tawnyban lehetett érezni.

www.grahams-port.com

Az Offley érlelő és kóstoló pince szintén a folyó partján helyezkedik el, ahol megismerhető Forrester báró története és a szerepe a portói borok sikerében. A turistáknak 30 perc alatt bemutatják a pincét, s kisebb csoportokban tartanak nagy választékot kínáló kóstolót. Ez a pince 1737 óta működik.

Itt ismerkedhettem meg a White portóival, vagyis a fehérborral, amit aperitifként kínálnak. Az új sláger, hogy ezt isszák tonikkal, s a fehér portóiból annyi mennyiséget öntenek a pohárba, mintha gint öntenének. Hidegen fogyasztandó. Ezt követően 2012-es LBV portóit ittam, nagy testű, intenzív bor volt, vörös gyümölcsök aromájával.  A sort 10 éves Tawny portói követte, amelyet tölgyfahordóban érleltek, komplex aromákat tapasztaltam ebben, s sima, lágy tónusú volt a bor, amely a szájban szinte elolvadt.

www.sograpevinhos.eu

Nem messze az előbb említett pincétől, de még magasabban, a dombtetőn áll a Taylor’s pince, s mellette a cég 5 csillagos csúcs szállodája, a The Yeatman hotel, amelynek teraszairól egész Porto belátható. Itt kávéztam, s gyönyörködtem a látványban. A szállodának 2 Michelin-csillagos étterme van, s olyan borlapja, amelynek nincs párja Portugáliában. (www.theyeatman.com).

Ennél a pincészetnél a legmodernebb a vendégek fogadása, audió túrán lehet ugyanis részt venni, egy kis berendezés segítségével több nyelven vezetik végig a látogatókat az érlelő pincén, s a bemutató termeken. Több filmet is megtekinthet a látogató a Duro-folyó mentén lévő szőlőterületekről, a szüretről, s a borkészítés fázisairól. A pincészetnek saját étterme is van (www.baraofladgate.com).

Persze a legérdekesebb mindig a kóstolás. Itt a kertben, a szabad levegőn, vagy bent a teremben is lehet kóstolni. Nekem VIP kóstolót rendeztek 6-féle borral. A Chip Dry Port borral kezdtem, ami aperitiv ital, nagyon kevés cukor van benne, 30 milligramm/liter. A First Estate reserved bor már digestive ital 100 milligramm/liter cukortartalommal. 2-3 éves érlelést kapott ez hatalmas hordóban, szárított gyümölcs és dzsem ízvilág áradt belőle. A 2013 LBV bor 4-6 évet töltött nagy hordóban, azonos évjáratú szőlőből készült, s kék áfonyára hasonlítottt az íze. A 10 és 20 éves Tawny borok már extrán kiemelkedtek. Karamell ízűek voltak Krémesek. Áradt belőlük a füge, a mazsola. Igazi mámor volt ezeket kóstolni.

A 2015-ös évjáratú Vargellas egy más világot tükrözött. Különleges világot, nagy értéket.  A cég egyik legkülönlegesebb terméke ez.

www.Taylors.pt

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Booking.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás