Madagaszkár – Benyovszky Móric magyar király kerámiamadarával
november 12, 2017
Kiotó, az ősi szent főváros a japánok Mekkája
november 12, 2017

Kuba mojitóval, Cuba Libre koktéllal, szivarokkal és öreg autókkal

Hemingway kedvenc városa Havanna – öreg autókkal. A Karib-tenger rendkívül vonzó a turistáknak. Az utazási irodák ma már elérhető áron szerveznek egy-két hetes túrákat ebbe a térségbe, ahol a magyarok számára Kuba a sláger. Havannába még az is ellátogat, aki a varaderói tengerparton, vagy a Jibacoa beachen nyaral. Ez érthető is, hiszen ki ne szeretné egyszer megpillantani a több mint 11 millió lakosú Kuba fővárosát, ahol annyian élnek, mint Budapesten?

Ha a világhíres író, Hemingway itt töltötte fél életét, s imádta, akkor rossz nem lehet. Süt a nap, fantasztikus szivarokat árulnak, az utcán veterán autó bemutató van, a bárokban koktélokat mérnek… Mi kell még?

Havanna leghíresebb vendéglője, a La Bodegita del Medico. Hemingway kedvenc kocsmája volt ez, ahol mindennap iszogatta imádott koktélját, a mojitót. Nekem is ez a kedvencem…

Az író állítólag jól bírta az italt, a legenda szerint egyik éjjel a haverjaival rumivó versenyt rendezett, s 36 adag nyolcvan százalékos rumot nyomott le a torkán, amivel első helyet szerzett. Orvosok szerint persze ez halálos adag, de a legendák csak ilyenek…

Hemingway 1952-ben írta meg „Az öreg halász és a tenger” című művét, aminek főhősét egy kubai, cojimari halászról, Gregario Fuentesről mintázta. Művét két évvel később Nobel- díjjal jutalmazták. Hemingway sokáig a havannai Ambos Mundos Hotel 511-es szobájában lakott, de aztán vásárolt magának egy házat Havanna külvárosában. Ez ma múzeum, a pálmakertben még a Pikar nevű hajója is látható. Én jártam itt.

Aki a rumot szereti, az rossz ember nem lehet – tartják a kubaiak. Aki Havannában jár, azt az idegenvezetők feltétlenül elviszik a Havanna Club rumgyárba, hadd büszkélkedhessenek a gyártás részleteivel. Engem is elvittek ide. Itt megtanulhatja minden turista, hogy a kétéves fehér rumból illik csinálni a mojitót, a háromévesből a daikiri koktélt, az ötévesből a Cuba Librét, míg a hétévest csak úgy magában szokták fogyasztani. A 12 éves exportra megy, a 15-20 éves rumokat pedig csak házasításhoz használják a gyárban. Nem tagadom, egy kicsit „becsápoltam” a Havanna Club rumkóstolón…

A rum mellett Havannában kötelező egy szivargyár meglátogatása is. Egy üzemben 10-12 féle szivart is készítenek. Mielőtt beérkeznének a dohánylevelek a gyárba, hosszú utat járnak be. Nyolcvan nappal az ültetés után kézzel szedik le a leveleket. A felső levelekből lesz a szivar borítása és a teste, az alsó levelekből a kötéseket készítik. A leveleket 50-60 napig csűrökben szellőztetik, a párás levegő miatt szarvasbőr finomságúakká válnak a levelek, jól kezelhetők az üzemben. A szivargyárban 170 műveletet kell elvégezniük a munkásoknak, hogy kész legyen egy szivar. Hatalmas szobákban dolgoznak, két-háromszáz ember is ül egymás mellett, a felügyelők közöttük járkálnak, a főnök pedig egy pulpitusról figyeli őket. Jó a hangulat, énekelnek a munkások, s jár a kezük. Teszik a mintába az összecsavart leveleket, préselik, formázzák. S közben a szájukban lóg a szivar, merthogy ők is szeretik. Imádtam nézni, ahogy készül a szivar, de nem gyújtottam rá, mert nem dohányzom.

A Monte Christo, a Cohiba, a Romeo and Julietta, a Partagas és a többi nagy márka méregdrágán kerül a boltokba, egy szál 20 dollár között mozog a nemzetközi piacon. Kubában hatósági ár van, bárhova megy az ember, ugyanannyiért kínálják a szivart.

Havannában gyakran rendeznek szivarfesztiválokat. Jóval több, mint 1300 kereskedő és 50 ország képviselteti magát ezeken. A fesztiválon aukciót is tartanak, az év szenzációja nemrégiben az volt, hogy 250 ezer euróért kelt el egy Cohiba humidor, vagyis az a doboz, amiben párásítva lehet tárolni a szivarokat fogyasztás előtt. A humidor mahagóniból készült, arany és ezüstdíszítésekkel volt ellátva, carrarai márvány berakásokkal ékesítették és 200 darab szivar tárolására volt alkalmas.

A városközponttal, a rummal és a szivarral történt megismerkedés után jöhet a szórakozás. Ami kötelező Havannában: a Tropicana Show! 1939-ben nyílt meg ez a mulató, s ma is világhírű. Nyolcszáz férőhelyes, ha pedig esik az eső, akkor ötszáz fős fedett helyisége is van, nehogy elmaradjon egy előadás. Fantasztikusan látványos táncos-zenés produkciót mutatnak be, legalább száz táncosnővel és különböző artistákkal. A kétórás program során tátva marad mindenki szája. Engem is lenyűgözött. Külön érdekesség, hogy az asztaloknál 4 főre egy üveg 7 decis rumot szolgálnak fel kólával. Ki tud ennyit inni? A mi dózisunkból a műsor végére jócskán maradt, de láttam más asztalokat, ahol elfogyott.

Varadero Havannától 2 órányira van. Tömegközlekedés nincs, az emberek stoppal járnak, ennél fogva a turistáknak taxit vagy szervezett buszos utat kell választaniuk. Varaderón csak napozni lehet, s fürödni a hihetetlenül kék tengerben. Túl sok szórakozási lehetőség nincs, ezért mindenképpen ajánlott bemenni Havannába.

Kubában kétféle peso van: konvertibilis és helyi. A turisták csak konvertibilist használhatnak, semmi mást nem fogadnak el, dollárt sem. Éppen ezért már érkezéskor a reptéren érdemes váltani, hazautazáskor a megmaradt pesot visszaváltják.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Booking.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás