Milánó és az Utolsó vacsora
november 7, 2017Mustique privát sziget – a világsztárok és gigagazdag üzletemberek búvóhelye
november 9, 2017Só szüret Szlovéniában, Piránban
Az Adria nemcsak nyáron csodálatos, ősszel is fantasztikus. Főleg a Magyarországhoz rendkívül közel eső szlovén Riviéra, Portoroz és környéke. Mindössze 5 óra alatt leérhetsz kocsival végig autópályán a mediterrán paradicsomba, ahol egész ősszel élvezheted a környék gasztronómiai kultúráját, ételeit, remek borait.
A luxus szállodákkal teli portorozi üdülőközponttól csak öt perc autóval Piran, ahol a legtöbb halétterem, s kisvendéglő található. A pirani öbölben fekvő megkapó romantikájú kis kikötővároska a nevét még a kelta időkből kapta, de az újabb kutatások szerint az is lehet, hogy a görög pyr (tűz) szóból, mivel az eredeti település az ókori görög hajósok egyik világítótornyául szolgált.
A város a szárazföld felőli oldalán várfalakkal védett kis öbölben terül el. Bárkákkal, vitorlásokkal teli kikötőjéből nyílik a barokk hangulatú Tartini tér, közepén Giuseppe Tartini zeneszerző és hegedű virtuóz szobrával. Ezen a téren található a városháza, melyet két zászlóoszlop is díszít, ezek egykor a magisztrátus épülete előtt álltak. A tér domb felőli oldalánál legszebb dísze a velence-gótika stílusában épített, oroszlánkonzolos erkélyű ház, a Benečanka, a Velencei-ház. Az épületsorban helyet foglal a Szent Péter Kápolna mellett Tartini szülőháza is. A domb tetején található az 1354-ben épült, tengerre néző Szt. György templom, melyet a város védőszentjéről neveztek el.
Piran évszázadokkal ezelőtt a sólepárlás fővárosa volt a térségben. A pirani só messze földön ismertté vált, amikor a só szüret elkezdődött, Piran lakossága felszívódott a városkából, s mindenki kiköltözött a településtől 10-15 kilométerre lévő só lepárló területre dolgozni.
Ez a terület ma is só lepárló, a Slecovje Salina Nature Park néven található meg a térképeken, Portoroz után a horvát határ felé haladva öt perc autóval. Már nagyon kevés hely van a világon, ahol őrzik a hagyományokat és a 14. századi módszerekkel termelik a sók, ez a szlovén nemzeti park ilyen. Az itt szüretelt pirani só nem véletlenül a legfinomabb, s árában vetekszik a ma igen népszerű, a szuper luxus éttermek által favorizált rózsaszínű Himalája sóval.
A só egyébként alapvetően két forrásból nyerhető: az értékesebb tengeri sót természetesen tengervíz lepárlásával állítják elő, míg a kevésbé értékes kősót földalatti sóbányákban termelik ki. Az emberi táplálkozásra a kiemelten javasolt és rendkívül értékesnek elismert tengeri só nyomelem-koncentrációja és ásványi anyag-tartalma jóval magasabb a kősóénál.
A tengeri só előállításának már a római korban ismert és rendkívül egyszerű, csupán néhány alapvető feltétel meglétét igénylő módszere az évezredek folyamán szinte alig változott. Az elemi feltételek egyike a kivételesen tiszta és minél nagyobb só koncentrációjú tengervíz. A siker másik fontos tényezője, hogy a helyi klimatikus adottságok (elsősorban a víz és a levegő hőmérséklete) összhatása minél nagyobb kipárolgást tegyen lehetővé, a harmadik pedig, hogy mindezek a feltételek egy tágas és sekély, nyugodt vizű tengeröbölben álljanak elő, hogy a tenger természetes vízmozgásai ne zavarják a kipárolgást.
A szlovén-horvát határon lévő Slecovje Salina Nature Park 6,5 négyzetkilométeres területének nagy részét egymással határos sólepárló-rekesztékek borítják, melyekben az alacsonyan álló tengervíz az állandó magas hőmérséklet hatására folyamatosan párolog. A kiszáradt medencék alján visszamaradó és fehéresen fénylő, vékony üledékréteg nem más, mint maga a tengeri só – melyet száradás után széles falapátokkal egy kupacba gyűjtenek. Különlegesség a medencék teljes kiszáradása előtt, még a pár centis víz felszínén úszó sóvirágok lehalászása, ez a só pehely a legdrágább termék, ami elsősorban utóízesítésre használható. Mivel nem kristályos, ezért elrágni sem lehet, elolvad az ember szájában.
Érdekes élmény a szlovén só lepárlóban végigsétálni, s figyelni a só szüretelők munkáját. A szezon végére biztosan megerősödnek, hiszen egész nap csak gyűjtik a sót, s lapátolják be a keskeny nyomtávú csillékbe, amelyeket azután kézi erővel tolnak ki a gyűjtőhelyre, ahol újra lapátolni kell, hiszen ki kell üríteni a csillét. A raktárak előtt ember nagyságú só hegyeket látni, csak ebben az egy lepárlóban évente 5 ezer tonna sót termelnek.
A só szüret után az árut már csak csomagolni kell. Más tengerek sóival összevetve a pirani só remek minőségéről már gyönyörűen fénylő, fehér színe is árulkodik – melynek titka az Adria vizének rendkívül nagyfokú tisztaságában rejlik!
Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.
Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!
www.alomutazo.hu
Ki vagyok én? |
L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.
Like-olj, kövess és oszd meg!
Feliratkozás hírlevélre!