Milánó és az Utolsó vacsora
november 7, 2017
Mustique privát sziget – a világsztárok és gigagazdag üzletemberek búvóhelye
november 9, 2017
Milánó és az Utolsó vacsora
november 7, 2017
Mustique privát sziget – a világsztárok és gigagazdag üzletemberek búvóhelye
november 9, 2017

Só szüret Szlovéniában, Piránban

Az Adria nemcsak nyáron csodálatos, ősszel is fantasztikus. Főleg a Magyarországhoz rendkívül közel eső szlovén Riviéra, Portoroz és környéke. Mindössze 5 óra alatt leérhetsz kocsival végig autópályán a mediterrán paradicsomba, ahol egész ősszel élvezheted a környék gasztronómiai kultúráját, ételeit, remek borait.

A luxus szállodákkal teli portorozi üdülőközponttól csak öt perc autóval Piran, ahol a legtöbb halétterem, s kisvendéglő található. A pirani öbölben fekvő megkapó romantikájú kis kikötővároska a nevét még a kelta időkből kapta, de az újabb kutatások szerint az is lehet, hogy a görög pyr (tűz) szóból, mivel az eredeti település az ókori görög hajósok egyik világítótornyául szolgált.           

A város a szárazföld felőli oldalán várfalakkal védett kis öbölben terül el. Bárkákkal, vitorlásokkal teli kikötőjéből nyílik a barokk hangulatú Tartini tér, közepén Giuseppe Tartini zeneszerző és hegedű virtuóz szobrával. Ezen a téren található a városháza, melyet két zászlóoszlop is díszít, ezek egykor a magisztrátus épülete előtt álltak. A tér domb felőli oldalánál legszebb dísze a velence-gótika stílusában épített, oroszlánkonzolos erkélyű ház, a Benečanka, a Velencei-ház. Az épületsorban helyet foglal a Szent Péter Kápolna mellett Tartini szülőháza is. A domb tetején található az 1354-ben épült, tengerre néző Szt. György templom, melyet a város védőszentjéről neveztek el.

Piran évszázadokkal ezelőtt a sólepárlás fővárosa volt a térségben. A pirani só messze földön ismertté vált, amikor a só szüret elkezdődött, Piran lakossága felszívódott a városkából, s mindenki kiköltözött a településtől 10-15 kilométerre lévő só lepárló területre dolgozni.

Ez a terület ma is só lepárló, a Slecovje Salina Nature Park néven található meg a térképeken, Portoroz után a horvát határ felé haladva öt perc autóval. Már nagyon kevés hely van a világon, ahol őrzik a hagyományokat és a 14. századi módszerekkel termelik a sók, ez a szlovén nemzeti park ilyen. Az itt szüretelt pirani só nem véletlenül a legfinomabb, s árában vetekszik a ma igen népszerű, a szuper luxus éttermek által favorizált rózsaszínű Himalája sóval.

A só egyébként alapvetően két forrásból nyerhető: az értékesebb tengeri sót természetesen tengervíz lepárlásával állítják elő, míg a kevésbé értékes kősót földalatti sóbányákban termelik ki. Az emberi táplálkozásra a kiemelten javasolt és rendkívül értékesnek elismert tengeri só nyomelem-koncentrációja és ásványi anyag-tartalma jóval magasabb a kősóénál. 

A tengeri só előállításának már a római korban ismert és rendkívül egyszerű, csupán néhány alapvető feltétel meglétét igénylő módszere az évezredek folyamán szinte alig változott. Az elemi feltételek egyike a kivételesen tiszta és minél nagyobb só koncentrációjú tengervíz. A siker másik fontos tényezője, hogy a helyi klimatikus adottságok (elsősorban a víz és a levegő hőmérséklete) összhatása minél nagyobb kipárolgást tegyen lehetővé, a harmadik pedig, hogy mindezek a feltételek egy tágas és sekély, nyugodt vizű tengeröbölben álljanak elő, hogy a tenger természetes vízmozgásai ne zavarják a kipárolgást. 

A szlovén-horvát határon lévő Slecovje Salina Nature Park 6,5 négyzetkilométeres területének nagy részét egymással határos sólepárló-rekesztékek borítják, melyekben az alacsonyan álló tengervíz az állandó magas hőmérséklet hatására folyamatosan párolog. A kiszáradt medencék alján visszamaradó és fehéresen fénylő, vékony üledékréteg nem más, mint maga a tengeri só – melyet száradás után széles falapátokkal egy kupacba gyűjtenek. Különlegesség a medencék teljes kiszáradása előtt, még a pár centis víz felszínén úszó sóvirágok lehalászása, ez a só pehely a legdrágább termék, ami elsősorban utóízesítésre használható. Mivel nem kristályos, ezért elrágni sem lehet, elolvad az ember szájában.

Érdekes élmény a szlovén só lepárlóban végigsétálni, s figyelni a só szüretelők munkáját. A szezon végére biztosan megerősödnek, hiszen egész nap csak gyűjtik a sót, s lapátolják be a keskeny nyomtávú csillékbe, amelyeket azután kézi erővel tolnak ki a gyűjtőhelyre, ahol újra lapátolni kell, hiszen ki kell üríteni a csillét. A raktárak előtt ember nagyságú só hegyeket látni, csak ebben az egy lepárlóban évente 5 ezer tonna sót termelnek.

A só szüret után az árut már csak csomagolni kell. Más tengerek sóival összevetve a pirani só remek minőségéről már gyönyörűen fénylő, fehér színe is árulkodik – melynek titka az Adria vizének rendkívül nagyfokú tisztaságában rejlik!

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Booking.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás