Ahol a világ legjobb étterme és séfje is megtalálható: Koppenhága!
október 19, 2017
Japán luxusvonatok, káprázatos kényelemmel
október 21, 2017
Ahol a világ legjobb étterme és séfje is megtalálható: Koppenhága!
október 19, 2017
Japán luxusvonatok, káprázatos kényelemmel
október 21, 2017

Az ománi Maszkat elképesztő gazdagságról árulkodó nagymecsetében csodáltam az öttonnás csillárt.

Az Ománi Szultánság egy órás repülőútra található Dubajtól, ahová rendkívül sok magyar utazik, mióta az Emirates és a Wizzair légitársaságok direkt járatokat üzemeltetnek oda Budapestről. Érdemes az Egyesült Arab Emirátusokból 2-3 napra „átugrani” Ománba, mert egészen más élményt nyújt, mint a felhőkarcolókkal teli, már-már New Yorkhoz hasonlító Dubaj. Még 50-60 évre elegendő olaj van Ománban, ami biztosítja a sok pénzt az országnak. Két cég termeli ki az olajat, az egyik a Shell, a másik az OmanOil.

Az Oman Air 2016-ban több nemzetközi díjat is elnyert, annyira jó légitársaság, érdemes kipróbálni. Én is ezzel utaztam. A fővárosban, Maszkatban most épül a vadonatúj repülőtér, mert a régit már kinőtte a hatalmas forgalom miatt az ország.

A legjobb decembertől áprilisi végégig Ománba utazni, ekkor kellemes, 30 fokos meleg van, s a tengerben is lehet fürdeni. Júniusban és júliusban 52 fokos hőség is lehet. Ilyenkor kiürül a főváros, eltűnnek a turisták. Ez a hőmérséklet nagyon kellemetlen, sőt majdnem elviselhetetlen.

Maszkat fekvése lenyűgöző, magas hegyek veszik körül, sziklás, köves ormok magasodnak, amelyeken nem él meg a növényzet. Sivár minden, mégis elbűvölő a látvány. Maszkat nagyon arabos kinézetű város. Arab stílusban épült villák, illetve társasházak láthatók mindenfelé.

Ománban 3,7 millió lakos él, plusz 1 millió főnyi kiszolgáló személyzet Indiából, Pakisztánból, Indonéziából, s a Fülöp-szigetekről. Maszkatnak 800 ezer lakosa van. Az emberek barátságosak, kedvesek, a közbiztonság tökéletes, nem kell félni sehol. Szinte mindenki jól beszél angolul. 400-500 ománi rial az átlagemberek fizetése havonta. 1000 fölötti havi jövedelem számít jónak, ebből már takaros házat lehet bérelni. Egy rial igen értékes, közel 800 forintnak felel meg.

Öfelsége Qaboos bin Said szultán az ország első embere, aki 2017-ben töltötte be a 77 évét, jó egészségben. A szultán palotája fölött a saját zászlaja leng, körülötte a kormányépületek tetején pedig az ománi lobogó. Ha a szultán elhagyja az országot, akkor levonják a zászlókat.

Az Öreg Maszkatban van a szultán palotája. Az öreg város bejárata egy nagy kapu.

Az Al Alam palota, vagyis a szultán palotája nagyon rendezett, szép tér végében áll, vele szemben található a  Nemzeti múzeum, mellett a hófehér épületegyüttes, a vendégház, ahol az Ománba érkező államfőket, minisztereket szállásolják el.

A szultán palotájának oldalán látható a Milani Jalali erőd, még a 17. században építették a portugál hódítók

A szultánnak hatalmas magánjachtja van. Majdnem akkora, mint egy tengerjáró hajó. A Muttrah bazárral szemben horgonyoz a kikötőben. A Corniche-n sétálva szemügyre lehet venni a sokemeletes csodát, amelyet sivatagi homok színűre festettek, így nem hivalkodó.

A helyi lakosok muzulmán vallásúak, s naponta 5-ször imádkoznak. Hajnali 5.30 órakor van az első ima ideje. Aki – bármely okból- nem ér rá valamelyik imára, az pótolhatja a következő imánál az elmaradtat. A munkahelyeken kötelező fél óra szünetet adni a dolgozóknak az imára.

2001-ben nyílt meg az ománi nagymecset, s a szultán is elment a megnyitóra. Akkor járt először és utoljára a nagymecsetben, mert ő szerényen a palotája mellett lévő kisebb mecsetben imádkozik.

A nagymecsetben pénteken délben mindig 4-5 ezer ember imádkozik. Külön a férfiak és a nők. Öttonnás a csillár, több mint 1200 lámpa világít benne. A szőnyeget 2 éven át a helyszínen szőtte 200 asszony, mert egy darabból készült. Elképesztő gazdagságról árulkodik.

Természetesen a nők csak letakart fejjel mehetnek be a mecsetbe, s előírás, hogy a térdük sem látszódhat ki a nadrágból vagy szoknyából. Csak mezítláb, vagy zokniban lehet belépni a mecsetbe, amelyet színes virágokkal ékesített gyönyörű park vesz körül.

Az állami hivatalokban reggel 7.30-tól délután 14. 30 óráig dolgoznak, utána mehet mindenki haza a családjához. Engedélyezett a többnejűség, de csak nagyon gazdagok engedhetik meg maguknak, hogy két, három vagy esetleg négy feleségük legyen, hiszen a törvény előírja, hogy az asszonyoknak milyen javakat kell biztosítani, s ez nagyon drága „mulatság”.

Az Armouage a leghíresebb parfüm, Ománban gyártják, s lehet kapni a londoni Harrodstól kezdve a párizsi La Fayette áruházig sokfelé a világban. Nagyon erős illat, mint általában minden arab kölni. Egy 100 ml üveg majdnem 100 ezer forintba kerül. Egy gazdag ománi férfinak például illik ilyen parfümmel meglepnie a nejét – házasságkötés alkalmával.

A házasság egyébként szervezett alapon működik. A család dönt, hogy kihez adja a lányát. Ha nem sikerül egy házasság, van mód arra, hogy elváljanak a felek, de ilyen estben a férfinak továbbra is el kell tartania a volt nejét, illetve a gyerekeit, ha vannak.

Nőkre speciális szabályok vonatkoznak az élet szinte minden területén, például külön tengerparti szakasz van fenntartva nekik, ahol állig fekete és bokáig érő ruhában fürödhetnek.

Ománban a vallás tiltja a szeszes ital fogyasztását, de a külföldiek miatt a kiemelt éttermekben és hotelekben lehet kapni azért szeszt. Az Ománban élő külföldieknek van egy kártyájuk, ami feljogosítja őket szeszes ital vásárlására a boltban is, de ők is csak mértékkel, meghatározott mennyiségben vásárolhatnak bort, sört vagy égetett szeszt.

Ománban a drink bárok helyett üdítőital-bárok sorakoznak az utcán. A híres Muttrah bazár be- és kijáratánál például egymást érik a dzsúz-bárok. Friss trópusi gyümölcsökből facsarnak leveket, s nagy a keletjük, szinte mindegyik bár tele van. Nemcsak sör vagy bor, hanem egy-egy pohár üdítőital mellett is el lehet ücsörögni, beszélgetni, ez hamar kiderült az én számomra is.

Maszkatban a nagymecset után az operaház az egyik legnagyobb látványosság. Elképesztően luxuskivitelű. S annyira modern, hogy a legutolsó technikáét sorakoztatták fel. A színpad le-fel mozgatható, sőt előre és hátra is eltolható. A színpad helyén 250 széket is be lehet még rakni, hogy növeljék a nézőteret. A hatalmas orgona, amely 50 tonnás és Németországban készült, szintén 20 métert tolható előre-hátra. Az oldal páholyok, ha kell, egy gombnyomásra megszüntethetők, eltűnnek a falak mögött, s ezzel nagyobb teret lehet varázsolni a színpadnak.

Minden aranyozott, márvány, s bársony. A székek előtt képernyők, ide vetítik az operák szövegét. Ománi operaénekes nincs, de nemzetközi sztárok járnak ide. 2017 slágere például Vivaldi Négy évszak című darabja. Ha az ember csak látogatni szeretné napközben az operaházat, akkor fejenként 3 rialt kell fizetni, azaz 2400 forintot. Egy-egy előadásra 50 ezer forintnak megfelelő a jegyár, s mindig teltház van.

Ki gondolta volna, hogy az omániak ilyen nagy operarajongók?…

Az operához hozzáépítettek egy szuper luxus bevásárlóközpontot, amelyben helyet kapott néhány elegáns étterem-kávézó is. Ide jár a helyi elit. Külön bejárat van, a VIP vendégeknek az operába.

Maszkatban egyébként sok más bevásárlóközpont is van, mint általában az arab világban. Az Avenue Mall és a Grand Mall a két leghíresebb, ezeket szinte egybeépítették. A másik kedvenc a repülőtérhez közeli Carefour – City Mall bevásárlóközpont, ahol több mint 300 bolt várja a vásárlókat.

Az üzletek forgalma óriási. Nem ritka látvány, hogy töménytelen csomaggal megrakva ülnek be a helyiek a taxikba, akik indulás előtt percekig tárgyalnak a sofőrrel a viteldíj mértékéről.

A 2017 elején meghozott új kormányrendelet szerint a reptéri taxik már taxiórával működnek, s még 2017-ben bevezetik majd a hotel taxik esetében is az órát, s ezt követi majd Maszkatban a sima városi taxi is. Mindez a vendégek érdekében történik, eddig ugyanis az utasoknak előre meg kellett egyezniük a viteldíjban, ami a turistáknak helyismeret hiányában nem volt könnyű.

A múltban nem volt sebességkorlátozás a városban, s emiatt mindenki 120 km/órával közlekedett. Ma ez mér megváltozott, s nagyon moderált az autóforgalom, mindenki betartja a szabályokat.

Csak tiszta autóval lehet egyébként kimenni az utcára. Akinek nincs lemosva a kocsija, azt megbüntetheti a rendőr, s ki is állíthatja a forgalomból.

Ománban a két legjobb szálloda az Al Bustan Palace Ritz Carlton és a Shangri La hotel, de a helyiek büszkék az Al Nahda nyaraló komplexumra is. A Seeb Beach a legvonzóbb tengerpart, feltéve, ha éppen nem lepik el a zöld medúzák a partszakaszt. Ilyenkor nem szabad bemenni a vízbe, mert ezek a kis állatkák nagyon csípősek.

Az Al Bustan Palace Ritz Carlton hotelt az idén bezárják pár hónapra, felújítják. A legfelső emelet a szultáné, nem szokott ugyan ide jönni, de ha szeretne, akkor fenntartják neki. A közvetlen tengerparti hotel kertje elképesztően gyönyörű. Szó szerint a pakisztáni munkások manikűr ollóval vágják a füvet, sok száz pálmafa ad árnyékot, óriási medencék állnak a vendégek rendelkezésére. Öt étterem várja a vendégeket, teniszpályák sora vonzza a játékosokat. A szálloda halljába belépve 6 emelet magas átrium fogadja az embert, hatalmas csillárral. Olyan az egész, mintha az Ezeregyéjszaka meséi elevenednének fel. A recepciónál ománi kávéval kínálják a vendéget és pisztáciával töltött friss datolyát kóstoltatnak, elbűvölő minden. Persze az árak sem akármilyenek, ebben az 5 csillagos hotelben 100 ezer forintnál olcsóbban nem lehet megszállni, s egy főre minimum 20 ezer forint egy főétkezés.

Új hotel Ománban, Maszkattól 2 órányira, s 21 kilométerre a Nizwa-sivatagtól az Anantara Jabaal Akhdar, ami a Zöld-hegyekben van, a Saiq fennsíkon, közvetlenül a kanyon szélére építve. Ebben a hotelben közel 120 ezer Ft egy éjszaka kétágyas szobában.

Maszkatban a Bait Al Luban tradicionális étterem az egyik sláger a turisták körében a Muttrah bazár közelében. Itt arab ételeket szolgálnak fel, csodás selyem perzsákon lehet helyet foglalni a földön, nagy párnák nyújtanak kényelmet, kézzel kell enni az arab ételkülönlegességeket.

A helyiek kedvenc eledele az ománi Halwa, amit az ománi Barka gyárban készítenek nagy tételben.

A Wadi Shab kanyon az egyik legérdekesebb kirándulási lehetőség a turistáknak. Maszkatból másfél óra kocsival a kanyon. Izgalmas gyalogtúrát lehet tenni a kanyonban, sőt az itt kanyargó kristálytiszta folyóban meg is lehet fürdeni. óriási sziklákon, lehetetlen körülmények között lehet haladni a kanyonban, olyan, mintha egy Indiana Jones filmben lennénk.

Nem ritka, hogy helyiek egy kecskével érkeznek és hatalmas lábasokkal. A piknik része, hogy levágják a kecskét és megfőzik, illetve megsütik nyílt lángon…

 

Hirdetés

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat. Ha szeretnél fél áron hozzájutni a népszerű utazási riportkönyveimhez, akkor menj a főmenüben a Könyv rovathoz, s on-line megrendelheted bármelyik riportkönyvemet 50% engedménnyel!

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Booking.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás