Ökovárosokba menekülhet majd az emberiség a globális felmelegedés miatt!
augusztus 22, 2017
Fűszerezd meg amerikai kirándulásodat a Royal Caribbean egyik karibi hajóútjával!
augusztus 25, 2017
Ökovárosokba menekülhet majd az emberiség a globális felmelegedés miatt!
augusztus 22, 2017
Fűszerezd meg amerikai kirándulásodat a Royal Caribbean egyik karibi hajóútjával!
augusztus 25, 2017

Az Andok gleccserekkel ékesített hegycsúcsán, 3500 méter magasan, az inkák laboratóriumában voltam!

Különleges helyen jártam Dél-Amerikában! Peruban az Andok gleccserekkel ékesített hegycsúcsaival körülvéve, nagy magasságban található Moray, ahol az inkák kör alakú teraszai létesültek. Van egy hatalmas, egy közepes és egy kisebb teraszrendszer, ez utóbbi kettő az eredeti állapotban maradt fent, az elsőnek említettet restaurálták.

Úgy hat éve kezdték bemutatni Moray kör alakú teraszait a turistáknak – kényszerből. Amikor nagy esőzések voltak a Machu Picchun, s nem lehetett felmenni a hegyre, vagy amikor eltört a sínpár valahol, s nem tudták eljuttatni a turistákat Aguas Calientes állomásig, ahonnan a buszok indulnak a Machu Picchura, akkor – mintegy kárpótlásként – kiegészítő program gyanánt, elvitték őket Morayba. S ezek az alkalmak során derült ki, hogy a külföldieknek nagyon tetszik ez a lehetőség. Így került be azután minden nagy perui túraszervező iroda kínálatába ez a program.

Több mint 3500 méter magasan álltam a feleségemmel a hatalmas kör alakú teraszok előtt és csodáltuk azokat. Az inkáknak ez volt a földművelési laboratóriumuk. Azt vizsgálták, hogy milyen magasságon, mely növények termeszthetők hatásosan. A teraszok a fennsíkhoz képest körülbelül hatszáz méter mélységig haladtak kör alakban, s mindegyiknek az oldala kövekkel ki volt rakva. A legalsó terasz és a legfelső terasz között csaknem 12 fok volt a hő különbség, s teljesen különböztek a szélviszonyok is. A locsolást úgy oldották meg, hogy a hegyekből kis csatornákon vezették a patakok vizét a teraszokhoz.

Ez a laboratórium sokat jelentett az inkáknak, kísérletek zajlottak, mely magvak hoznak nagy, s ízletes termést a különböző magasságokon. Amikor mondjuk egy burgonya magról kiderült, hogy a legmagasabban lévő teraszon terem a legszebb termés belőle, akkor szép lassan, évek során akklimatizálták a magokat, olyan formán, hogy minden évben lentebbi és lentebbi teraszra ültették, hogy az ottani klímát is megszokja, s ugyanolyan jó legyen a termése, mint a magasabb teraszon. Amikor már sok, több magaslaton is jól termő magjuk volt, akkor elkezdték azokat értékesíteni.

A kukoricával például éppen fordítva csinálták a műveletsort. A legalsó teraszon termett a legfinomabb kukorica, s hozzászoktatták magasabb teraszokhoz is, majd értékesítették a magokat.

E rendkívül szofisztikált rendszert a spanyol hódítók nem használták. Amikor kiűzték, majd megölték az inkákat, akkor a kör alakú teraszokat amfiteátrumként működtették, s nagy ünnepségeket rendeztek, a magaslati teraszok nézőtérként szolgáltak. Mivel remek rálátás volt minden teraszról a legalsóra, így a bikaviadalokat is itt tartották, s persze sok rombolást végeztek.

Közvetlenül a kör alakú teraszok mellett nyitott egy bátor vállalkozó luxuséttermet az El Paradoy de Moroy vendégházban. Ide volt foglalásom a feleségemmel, s nem bántuk meg. Pisco sauer koktéllal vártak minket amit szívesen fogadtunk, annál is inkább, mert ez már a harmadik napunk volt a magaslaton, s ekkor már megengedett volt az alkohol mértékletes fogyasztása. Amúgy pedig tilos.

A svédasztalon pazar perui ételkínálat várt minket, sokféle zöldség, előételek, hatalmas tálakban. Óriás cserépedényekben hatféle köret kínálta magát, valamint egy hatalmas marasi sóban sült lazac-pisztráng, egy óriási sült csülök, egy rózsaszínre sütött sirloin steak, s egy hatalmas sült csirke. S persze nem maradhatott el a Peruban nemzeti ételnek számító tengerimalac sem.

Annyit ehettünk, amennyit csak bírtunk a finom ételekből, de óvatosnak kellett lenni, mert volt négyféle desszert is. Mi végigettük az asztalt, szinte minden ételt kipróbáltunk, s nagyon élveztük. Az étterem ablakából ráadásul az Andok egyik gleccsere látszott, ami emelte az ebéd élvezeti értékét.

 

 

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat. Ha szeretnél fél áron hozzájutni a népszerű utazási riportkönyveimhez, akkor menj a főmenüben a Könyv rovathoz, s on-line megrendelheted bármelyik riportkönyvemet 50% engedménnyel!

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Booking.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 108 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás