Olajsejknek éreztem magam pár napig a Four Seasons Hotel Bahrain Bay fényűző luxusában
július 6, 2017
Ráugrottam egy hatalmas aligátorra Floridában, az Everglades mocsárvilágban!
július 8, 2017
Olajsejknek éreztem magam pár napig a Four Seasons Hotel Bahrain Bay fényűző luxusában
július 6, 2017
Ráugrottam egy hatalmas aligátorra Floridában, az Everglades mocsárvilágban!
július 8, 2017

Ljubljana kulináris templomában vacsoráztam, a négy elem, a föld, a víz, a tűz és a levegő is reprezentálva volt az ételsoromban!

Meghatározó élmény volt nekem Ljubljana, s csak javasolni tudom nektek is ezt a gasztronómiai kirándulást.

Ljubljana a politikai és kulturális fővárosa Szlovéniának. Budapestről 4,5 óra alatt elérhető autóval. Nagyon barátságos hely, kedvesek az emberek. Közepes méretű európai településről beszélünk, amely egy világváros, s egy kisváros valamennyi előnyét egyesíti. Különleges, hogy az egész belváros szinte sétálóutcákból áll.

A város a régi és az új találkozása, a Ljubljanica folyó környékén épült házak az elmúlt évszázadokat idézik, míg ezekhez csatlakoznak az új épületek.  A római kóritól kezdve a Renaissance és a Baroque-on át az Art Nouveau-ig mindennel stílusjeggyel találkozhatunk az utcákon, a különböző periódusok jól tükröződnek az épületeken, mint ahogy a belvárost átszelő folyó romantikus hídjain is. A keleti és a nyugati kultúra összeolvad, ráadásul az olasz design keveredik ezekkel. Hajókázni a Ljubljanica folyón, s innen nézni az épületeket, maga a mámor, s ennek ára csak 8 euro 45 percre…

Ljubljana a kultúra központja. Számos színház, múzeum, galéria vár titeket.

Melegebb hónapokban a Ljubljanica folyó mindkét partján lévő kávézók és éttermek zsúfolásig megtelnek, mint ahogy a régi belváros főterén a piac is. Szinte kötelező egyszer ide ellátogatnod, a pénteki „Nyílt konyha” elnevezésű rendezvény, amikor felvonulnak a piacon a legjobb vendéglők street-food kínálatukkal, szombati nagy piac és a vasárnapi bolhapiac Európa-szerte híres, a helyiek már a reggelt a folyóparton kezdik egy kávéval és ott is fejezik be, csevegve a barátaikkal.

Nem véletlen, hogy Ljubljana egyik neve:”A bor városa.” Ez egyébként abból fakad, hogy a múltban, a borkereskedők útvonalába esett a város, s Ljubljana lankás dombjain szőlőt termesztettek, a római korban az innen származó nedűket itta a lakosság.

Szereted a hasad? Akkor most figyelj! A ljubljanai éttermek közül vitathatatlanul a legtrendibb az AS, amely a belvárosi központi találkozóhelytől, a három hídtól nem messze egy parkban kapott helyet. Az AS restaurant és az AS Aperitivo fine dining étterem, bisztró és drink bár egyaránt, ide járnak a pénzes turisták, a helyi elit tagjai és a menő fiatalok. 

Én ebédre voltam hivatalos az AS-be egy hétköznap, s a terasz, valamint a belső terem is megtelt. Lazac és marha tatárral kezdtem az étkezést, majd hihetetlenül finom tonhalat élvezhettem, épp annyira (értsd: félig) átsütve, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva. Homáros, tarisznyarákos és kaviáros olasz tésztát ettem ezután, majd 60 napig érlelet marhasült következett picit véresen, a hatalmas szeleteket vaj puhára sütötték. Zárásként fenséges eper tortát fogyaszthattam. Megéheztél te is?

Az érkezéskor szinte kérdezés nélkül Bjana rozé habzóbort öntöttek a poharamba, ez így szokás Ljubljanában. Az előételhez Batic rozét kaptam, Oskov Kogoj designer tervezte ennek az üvegét, amely oly kecses, mint egy díjnyertes modell. A tésztához 2009-es Malvazija fehér bor járt, a marhasülthöz pedig a leghíresebb szlovén borászatnak, a Moviának a nedűjét kaptam. Az italok épp úgy elkápráztattak, mint az ételek. Ide biztosan visszatérek.

Ljubljanában a másik csúcs vendéglátóhely a JB, amely egy 1920-as szecessziós épület aljában nyitotta meg kapuit a belvárosban.  Igazi kulináris kaland volt itt vacsorázni, Janez Bratovz világszerte elismert séf irányításával. Nemcsak az alapanyagok, az ízek, hanem a tálalás is lenyűgöző volt, a mediterrán, a francia és a nosztalgikus szlovén konyha remekeinek prezentálásakor minden pillanatot élveztem.

A nagyszerű séf úgy kombinálja az ételsorait, hogy a négy elem, a föld, a víz, a tűz és a levegő reprezentálva legyen, s az édes, a sós, a savanyú és a keserű ízek egyaránt élvezhetővé váljanak.  

Tulajdonképpen a belvárosban lévő éttermet Szlovénia kulináris templomának is nevezhetjük, s nem véletlen, hogy a San Pellegrino híres Top 100-as világranglistáján is szerepel.

Csak azért nincs még Michellin-csillaggal kitüntetve, mert Szlovénia maga és a fővárosa is túl kicsi.

Természetesen nem hagytam ki a lehetőséget, hogy személyesen is meggyőződjek a JB konyhájában folyó munkáról, Janez Bratovz séf beengedett a szentélyébe, hogy lássam, miként dolgoznak, kizárólag saját maguk által termesztett zöldségekből, gyümölcsökből, s saját maguk által nevelt állatok húsából. A tálalás művészete egyenesen elkápráztatott.

Vacsorám keretében kóstoló menüt fogyasztottam, remek szlovén borokkal. Kezdésnek tonhal specialitást kóstolhattam, tengeri algákkal és gyömbérrel. Ez után articsókás, spárgás spagetti következett, némi anchovival „feldobva”, amit túróval töltött ravioli egészített ki, pisztáciával és körte zselével megspékelve. A következő fogás volt a csúcs, egy tányéron kaptam egy tojás sárgáját, majd a séf forró mangalica zsírt öntött rá az asztalomnál egy lábosból, amelyben úszkáltak a tepertő darabok. A zsír sisteregve „körbeölelte” a tojást, amit aztán az étteremben sült házi kenyérrel kitunkoltam. A főétel lassan sütött, vaj puhává vált bárány volt házi lasagne-vel tálalva, majd desszertként egy vaníliás fagylaltkreáció érkezett tárkonyos szósszal leöntve, mazsola szemekkel felturbózva. A felkínált borok közül a legemlékezetesebb a Gaube borászat 2015-ös Chardonnay mesterműve volt számomra.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat. Ha szeretnél fél áron hozzájutni a népszerű utazási riportkönyveimhez, akkor menj a főmenüben a Könyv rovathoz, s on-line megrendelheted bármelyik riportkönyvemet 50% engedménnyel!

www.alomutazo.hu

 

 

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 104 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás