Látogatás a jaipuri maharadzsa palotájában
április 24, 2017
A Nagy-korallzátony Ausztráliában
április 26, 2017
Látogatás a jaipuri maharadzsa palotájában
április 24, 2017
A Nagy-korallzátony Ausztráliában
április 26, 2017

Milford Sound, a világ legszebb fjordja!

Lásd a „paradicsomot”, ne csak az embereket, épületeket! A természet szerelmeseinek vágya eljutni Új-Zélandra, hiszen ez az ország a magas hegyekről, a szép tavakról, a nagy folyókról, s a jó levegőről szól.  Én is mágnesként vonzódtam ehhez a tájhoz, s boldog vagyok, hogy megadatott, s eljuthattam ide már két alkalommal is.

A Fjordland a legnagyobb nemzeti park Új-Zélandon. 1,25 millió hektár. A 215 km hosszú partszakaszon 14 fjord található ezen a vidéken. A világörökség része. Az emberek itt halászattal, állattartással és turizmussal foglalkoznak, ebből élnek. A Fjordland vizeiben halásszák ki például a híres és igen drága szikla homárt. Ez az egyik legnagyobb export cikk. Sok ráját is lehet itt fogni, ezt is szeretik elkészíteni többféle módon.

A turizmus világfővárosa, a Fjordland központja, Te Anau városka, két óra az út ide autóval Queenstownból, ami nemzetközi repülőtérrel is rendelkező nagyváros. Te Anauból érhetők el a leglátványosabb területek. A helyiek úgy nevezik magukat, hogy kiwik, akik nagyon kedvesek, segítőkészek.

Te Anauban 4000 hotel-ágy várja a vendégeket, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a település minden háza szálloda vagy panzió, vagy apartman-épület. A Kingstgate Millenium volt az én hotelem a tóparton.  Szemben egy hidroplán, s egy helikopter leszálló látható a vízen, vitorlás hajók parkolnak, szép a látvány, mint egy filmben.

A nyár: december közepétől február végéig tart. Az ősz. márciustól május közepéig. A tél: május közepétől augusztus közepéig. S tavasz augusztus közepétől december elejéig, közepéig.

Itt nyáron nagyon sokáig világos van este. Ki lehet ülni a tópartra egy üveg borral és élvezni a napot, mert este 9 kor is süt. Méghozzá erősen. Fontos a napkrém. Pár perc alatt leéghetsz.

Itt nem ismert a luxus. Csak a természet közeliség. A hotelben is ki van írva, ha a természetet akarod támogatni, akkord kérd, hogy ne takarítsanak nálad a szobában. Van mosógép a hotelben és szárító, gondolva azokra a turistákra, akik messziről jönnek, s a légitársaságok 20 kg-os csomag súlyhatára miatt nem tudnak hozni magukkal elég ruhát.

Te Anauban csak kirándulni, vagy sportolni, kajakozni, futni, úszni, hajózni, repülni lehet. Nincs semmiféle, a szó hagyományos értelmében vett látványosság nincs.

Az egyik csúcs túra a városban a Glowworm caves, amelyek barlangok kis világító állatokkal. Gyalog és kishajóval viszik a turistákat. Egy látványos hajózással kezdődik a túra a Te Anau tavon – katamaránnal.  A Luxmore-hegyet is megcsodálhatom a vízről. A moszatok egy nanowatt intenzitással világítanak.  Csak lárva korában eszik ez a moszat, felnőttként már nincs szája.  12 ezer évvel ezelőtt alakult ki ez a barlang. Földalatti vízesések, bugyborékoló tavak és homokkő passzázsok láthatók.

A legnagyobb kiránduló utak a Milford-, a Routeburn- és a Kepler ösvény.

A Tutoko-hegy a hegymászók paradicsoma. Csak szabad kézzel másznak az olyan sziklafalakon, mint ami 50-100 emeletes házak magassága és teljesen függőleges, néha negatív kihajlású.  Itt van a világon a legnagyobb függőleges mászó sziklafal, 1000 méter függőlegesen. Kaipo-fal a neve.

Aki nem akar mászni, azokat helikopterrel felviszik lehetetlen helyekre, leteszik, s ahol a madár sem jár, ők ott járnak. S visznek nekik minden földi jót. Kényeztetik a pezsgőtől a finom falatokig. A nomád életet luxussal elegyítik.

Szlogenje: lásd a „paradicsomot”, ne az embereket! Vannak kétnapos túrák is a fjordok világában.

A Te Anau-i moziban megy egy film a fjordokról, ezt szinte kötelező megnézni, 10 dollár a jegy fejenként, s bemutatja azokat a tájakat is, ahova csak kevés ember jut el, mert szinte megközelíthetetlen. Misztikus, vad, lenyűgöző, lélegzetelállító.  Jó bemelegítés volt ez a film nekem a túrák megkezdése előtt.

Minden évszakban bemutatja a tájat a produkció, így lehetett fogalmam róla, hogy milyen máskor, mint amikor én látogattam meg. Dolby sztereo hang és csodás képek repülőről, helikopterről és hajóról, olyan tájakról, amelyek egyszerű földi halandónak elérhetetlenek. Mert az egész fjordvilág egyetlen országútja, az ami Te Anauból vezet Milford Soundig. Amit mi egyáltalán meg tudunk nézni, az a területnek mindössze két százaléka.

A film bemutatja a legszebb részeket, s a vízeséseket onnan, ahonnan indulnak, s érzékelteti a sokszor 150 méter magasságokat is, függőleges sziklafalakon. A mozi remek, bőr fotelek, akár film közben is behozzák a kapucsinót, vagy üdítőt, ha az az utolsó pillanatban érkezel.

A filmből megtudhattam azt is, hogy a Milford Sound-ról a Tasmán-tengerre lehet kihajózni, a legközelebbi kikötő Hobart Tasmániában, ami körülbelül 2000 km, s utána jön a Csendes-óceán végeláthatatlan vize.

A nemzet egyik madara a Takahe. Te Anau-i főterén kiállítottak egy elég nagy takahe-szobrot. Félelmetes méretű piros csőre van. Maga a madár leginkább egy csirkére hasonlít és kék színű a teste.  300 darab él még ebből a térségben, komoly program segíti, hogy ne haljon ki.

Te Anauból csak 119 kilométer az út Milford Soundba, amely a glóbusz leglátványosabb fjordja. A hegyi kanyargós szerpentin miatt, s azért, mert az ember több helyen megáll útközben nézelődni, legalább két és fél óra a táv megtétele autóval.  A kiránduló hajók indulása előtt 20 perccel meg kell érkezni a Milford Soundhoz, a parkolók 10 perc sétára találhatók a hajókikötőtől.

A Fjordland helikopteres cég fentről mutatja Milford Soundot. Közel 1000 dollár/fő az ára a túrának. Mitre-csúcs, Sutherland vízesések, Tutoko-gleccser… Van külön gép a Kepler-hegyre a Kepler-túraútvonalhoz. Ez csak közel 500 dollár. Ezeket a szolgáltatásokat a magas áruk miatt persze csak kevesen veszik igénybe.

A pite nagyon híres Új-Zélandon. A bárány, a menta, de a tenger gyümölcsei is híres, de a csirkés szalonnás pite talán a legnagyobb sláger. A Te Anau-i főtéri információs központnál lévő kis pite boltban mindenki megáll venni egy ilyen jellegzetes új-zélandi ételt, mielőtt nekivágna a 2,5 órás kocsi útnak, egy pite ebédre elég egy üveg kólával. A másik sláger a kék tőkehal, sült krumplival, ezt is sokan keresik, én is kipróbáltam természetesen.

A Milford Soundba vezető út nemcsak egy országút, hanem turista látványosság is egyben.  Az alagútig 101 km, utána pedig már csak 18 km a távolság Milford Soundig. Nincs benzinkút. Sok a kanyar, s keskeny az út. Ha út közben felnézek, a Mitre-csúcs a legszebb látványosság.

Az út általában délután 5 vagy 6 óra után le van zárva. Se ki se be Milford Soundba. Szigorúak a hatóságok, nem engedik át az embereket, úgy kell tehát időzíteni a túrát, hogy maximum az 1 óra 30 perces hajójárat az utolsó, amire be lehet fizetni, hacsak nem táborozik az ember, vagy a Milford Soundban lévő szállóban lakik.  Szigorúak, nem engedik át az embereket.

A Mirror Lake, azaz a Tükör-tó az első megálló helyem útközben, ahol fotózok. Nagyon szép, a víz tényleg visszatükrözi a tájat. Úgy is van kiírva tükörírással a tó neve, s a vízben a tükröződésből lehet elolvasni.

A második megállóhelyen láttam alpesi papagájt, ez a kea. Nagy karvaly csőre van. A parkolóban véletlenül nyitva hagytam a kocsim ajtaját, s a papagájok már be akart menni. Valamit lopni. Főképp ennivalót kerestek. Sós mogyorót, gyümölcsöt Tudják, hogy a legtöbb kocsiban lehet ilyesmit találni.

Elzavartam őket, erre felrepültek, de egy közülük a kocsi tetejére szállt, majd a szélvédőre, a motorháztetőre és várt. Én is vártam. Ha kinyitja a szárnyait csodás, színes madár. Ha becsukja, zöldes, beleivódik a természetbe, még észrevenni is nehéz. Imádja a nagy gránit sziklákat.

A másik itt élő papagáj neve: kakapo. A galambnál nagyobb, s bátrabb. A világ legnagyobb papagája és ebből van a legkevesebb. Mindössze 100 darab él már csak szabadon egész Új-Zélandon. Nem nagyon tud repülni, csak éppen annyit, hogy az egyik fáról átmenjen a másikra. Sajnos ki fognak halni, már nem tudják megmenteni ezt a fajt a tudósok.

Amint átmegyek a Homer-alagúton, akkor a legmegdöbbentőbb a látvány. Maga az alagút félelmetes, mintha csak kivájták volna és nincs befejezve. Alig pislákol valami fény. Menekülő út, járda, vészhelyzet szoba, amihez szoktunk Európában, nincs. S vizes minden. S belül lejt vagy éppen emelkedik az út, ami szokatlan.

A körülöttem lévő esőerdő nagyon speciális. Itt nő például a ritka piros virág, a Rata. A Milford túraútvonal ebben az erdőben kanyarog. 4-5 órás a táv. 11 km hosszú.  A Clinton-folyónál a Glade-házban tartanak ebédet a részt vevőknek. Van 4 napos túra is. 1908-ban az angol Spectator magazin már a világ legszebb gyalogútjának nevezte.  Eredetileg a maorik taposták ki, akik drágakövek után kutattak. A hegyekben apró, zavaró homoklegyek repkednek. Nincs kígyó, de a sok légy idegesítő. Kisebbek a szúnyognál.  Ha megcsípnek, viszketni kezd a bőr.  Riasztót kell ezek miatt kenni magunkra.

A Milford Sound a föld legnedvesebb területe. Itt esik a legtöbb eső az egész világon. Az éves csapadék szintjét 6-8 méter között mérték, minimum 210 napon át esik egy évben, de akadnak esztendők, amikor az esős napok száma eléri a 250-et is. Vagyis szerencse kell ahhoz, hogy éppen akkor érkezn, amikor nem esik.  Vagy mégsem?

A helyi idegenvezetők azt állítják, hogy az a szerencsés, aki esőben látja Milford Sound-ot, mert ilyenkor sok tucat hatalmas vízesésben gyönyörködhet a kiránduló hajókról. Ha nincs eső, akkor csak két állandó vízesés látható, amit egy nagy folyó, illetve egy nagy gleccser táplál, ha viszont esik, akkor újabbak és újabbak jelennek meg a függőleges sziklafalakon. A hajó egészen beáll szinte a vízesés alá, a fedélzeten a víz párájától csupa vizes leszek. A látvány elképesztő…

Az állatvilág lenyűgöző: fókák, delfinek, bálnák, és pingvinek élnek itt. Én látok három pingvint. Kicsik. Mint egy madár, s ugrálnak a sziklákon, általában a partról bemennek úgy 200 métert és ott tesznek tojásokat a fák védelme alatt. Méretre a legkisebb pingvin családok élnek itt. Megszámlálták őket a tudósok, 3000 pár él itt, 1950 óta.  Júliustól novemberig lehet látni őket, csak akkor mutatkoznak.

A fókák egy nagy sziklán pihennek. Esik az eső, ez a fókáknak öröm, mert nedvesíti a szőrüket. A fókák nem szeretik, ha száraz a szőrük, ha megszáradnak, beugranak a vízbe. Most viszont nyugodtan élvezhetik a szabad levegőt.

Üvegorrú delfinek, bálnák, sajnos nem követik a hajónkat.

Milford Soundban élnek a fekete korallok. Ezek valójában fehérek, csak a csontvázuk fekete. Úgy néznek ki, mint egy faág a vízben sok kis levéllel, de ez nem növény, hanem állat.  Akadnak, amelyek 200 évesek is elmúltak már közülük, olyan sokáig élnek. 300 millió éve nem változtak.

Azért esik annyi eső, mert a Tasmán-tenger felől érkeznek a felhők, ezek nekicsúsznak a 1970 méter magas hegycsúcsnak és a kisebbeknek is, s lecsapódik belőlük a csapadék. A sok eső miatt van esőerdő Milford Soundban, hatalmas páfrány fákkal, mohás talajjal, dús növényzettel. Olyan dús a növényzet, hogy az erdő fái alatt nem is nagyon érezzük az esőt, szinte száraz a talaj.

Hihetetlen, hogy a függőeleges sziklafalakon, miként találnak a növények gyökerei utat arra, hogy megkapaszkodjanak valamiben, s még táplálékot is gyűjtsenek. Mert csodásan zöldek. Előfordul néha persze fa lavina, amikor fent elindul egy két fa, kidül, s söpri magával a többit a sziklaormon lefelé. A vízről láttam ilyen területeket, megdöbbentő.

Még megdöbbentőbb a kő lavina, ami szintén ismert fogalom errefelé. A helyi meteorológiai intézetek 25 állomáshelyen monitorozzák a területet, s figyelik, nehogy valahol olyan mozgás legyen, ami veszélyes. Ha ilyet látnak, akkor lezárják az utat, felrobbantják az adott részt, kitakarítják, s utána mehet a forgalom. Télen a hóval ugyanezt teszik. Egy-egy hó lavina ebben a térségben hatszáz méter széles is lehet és 20 méter mély havat tud rávinni az útra.

A Milford Soundról visszatérve Te Anauba érdemes egy napot pihenni, majd újabb túrára indulni, immár a Doubtful Soundra. A nanapouri Pearl Harbour kikötőből indulnak a túrák ehhez a fjordhoz. Hajózás a manapouri tavon, majd 22 kilométeres négykerekes dzsip-út következik, s újra hajó az útvonal, amíg el nem jutunk a tetthelyre.  

A Doubtful Sound, érintetlen szinte. Kevesebb ember jut ide. Ősi esőerdő, sok kis sziget tele pingvinekkel.  421 méter mély a víz itt, ez a legmélyebb.  40 km távolság van a nyílt tenger és a fjord vége között.  Nagyobb esély van delfineket látni és pingvineket itt, mint Milfordon. A 900 méter magas Commander-csúcs sok fotón szerepel.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat. Ha szeretnél fél áron hozzájutni a népszerű utazási riportkönyveimhez, akkor menj a főmenüben a Könyv rovathoz, s on-line megrendelheted bármelyik riportkönyvemet 50% engedménnyel!

www.alomutazo.hu

Booking.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 104 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás