Az Óriások útja Észak-Írországban.
április 17, 2017
Írország legpazarabb látványossága: a Powerscourt-kertek!
április 21, 2017
Az Óriások útja Észak-Írországban.
április 17, 2017
Írország legpazarabb látványossága: a Powerscourt-kertek!
április 21, 2017

Trónok Harca túra Észak-Írországban

Tudtad, hogy a Trónok Harca HBO-filmsorozat nagy részét Belfast környékén, Észak-Írországban forgatták? Egész pontosan a 80 százalékát. A további felvételek még 5 más országban történtek, ahol még számottevő volt a munka, az a horvátországi Dubrovnik. Az észak-ír főváros sok-sok lakója szerepelt eddig már statisztaként a filmsorozat különböző epizódjaiban.

Először az alkotók Skóciában szerettek volna forgatni, el is készült ott egy úgynevezett pilot-film, vagyis próbaforgatás történt, de azután mégis Észak-Írországra esett a választás. Itt ugyanis a táj azonosan gyönyörű, s a kulturális kormányzat jelenős támogatást adott a film készítéséhez, valamint profi stúdiót tudott biztosítani, annak reményében, hogy a mű sikeres lesz, s további munkákat, film forgatásokat hoz majd az országnak. Az elképzelés maximálisan bevált, sőt olyan turizmust teremtett a Trónok Harca sikere, amire senki sem számított. Ma tucatnyi vállalkozás él meg remekül a Trónok Harca helyszínek bemutatásából, a vendégek fogadásából, elszállásolásából, étkeztetéséből.

Ha azok közé tartozol, akiknek elállt a lélegzete a Trónok Harca sorozatban bemutatott csodálatos tájaktól, akkor ez a túra neked való! Csak előbb el kell utaznod ide, ahol most én vagyok, Belfastba. Igaz, hogy nem fogsz találkozni személyesen Havas Johnnal, Catelyn Starkkal, a szép szőke Daeneryssel, vagy a mindig fondorlatos törpe alkatú szereplővel, Tyrionnal, sőt Cersei alakítójával sem, de azt látni fogod, ahol ők megfordultak, szerepeltek.

Ha a McComb’s utazás szervező turisztikai céget választod a túrádhoz, mint én, akkor ugyan azzal a társasággal fogsz utazni, mint a Trónok Harca filmsorozat stábja! Ez a vállalkozás biztosította ugyanis az utaztatást minden helyszínre az 1-6 évadban. A rendező, az operatőrök, a színészek mind igen elégedettek voltak a kiszolgálásukkal, mint ahogy most a turisták is. A sofőrünk, Derrick fantasztikus élő műsort adott az út során, hiszen ő volt az idegenvezetőnk is. Mindent tudott a szereplőkről, a helyszínekről, hiszen évek óta együtt élt a színészekkel és statisztákkal. Egy mini komputeren bemutatta a film jeleneteit, majd elvitt pontosan oda, ahol az adott pár percet forgatták. Hasznos tapasztalat volt számomra, hogy minden forgatási helyszínen emléktábla állt, s leírták, hogy a filmsorozat melyik évadának, melyik epizódjában jártak ezen a helyszínen a stáb tagjai, s melyik színészek szerepeltek az adott snittben.

A Trónok Harca HBO-sorozat minden idők legnézettebb tévés produkciója az egész világon. Nincs olyan ország, ahol ne vetítették volna hatalmas sikerrel. A sofőr-idegenvezető Derrick el is magyarázta, hogy mi az oka az elképesztő sikernek. Nem csak a látványosság, mert az alap. Nem csak a jól kitalált karakterek, mert az szintén kötelező. Nem csak a jól kiválasztott színészek, mert az is természetes követelmény. A válasz az, hogy ebben a sorozatban soha nem lehet tudni, hogy mi következik az eseménysorozatban. A szerzők képesek voltak úgy megírni a sztorit, hogy a főszereplő, vagy legalábbis az annak hitt alak, Lord Stark, már az első évadban meghal. (A 24. című sorozatban például tudni lehet, hogy Jack Bauer bármilyen szorult helyzetbe is kerül, akkor is mindig megmenekül.) A Trónok Harca tévésorozatban minden megtörténhet, s meg is történik, úgy csűrik-csavarják a sztorit, hogy lehengerlő minden perce.

Fontos információ, ha Belfastba érkezel, s be akarsz fizetni, mondjuk egy Trónok Harca túrára, otthon válts ki angol fontot, ha viszont eurót hozol magaddal, akkor csak 50 eurós vagy kisebb címletek legyenek nálad, mert a 100 eurós bankjegyeket sehol sem váltják át a pénzváltók az észak-ír fővárosban. Még egy dologra figyelned kell, ha utazol haza és marad fontod, akkor vizsgáld meg, nehogy észak-ír font legyen a zsebedben, mert azt meg Budapesten nem tudod visszaváltani, sehol sem fogadják el. Az észak-ír fontot bármely boltban átcserélik neked angol fontra Belfastban, azonos az értéke. Még egy praktikus megjegyzés, ha bank automatából veszel ki fontot, ne ijedj meg, mert ennek külalakja eltérő lehet a nálad lévő egyéb fontoktól, minden bank jogosult ugyanis saját felirattal ellátott pénzt nyomtatni. Egy szó, mint száz: figyelni kell a pénzedre!

Belfastban választhatsz, hogy csatlakozol a többi Trónok Harca rajongóhoz egy buszos kiránduláson „Westeroson”, vagy adsz egy kis luxust az élményhez, és privát túra keretében, például egy sofőrös elegáns Mercedes autóval a saját tempódban járod be a helyszíneket! Az indulási időpontok ugyanazok, tiéd a választás!

A buszos csoportos túra minden nap 9.00-kor indul Belfast belvárosából, s az ára fejenként £35. Ehhez még a túra során hozzájön az ebéd ára, ami nem kötelező, de ha éhes vagy 9,50 angol font. S külön fizetni kell az egyik állomáshelyen is, ha át akarsz kelni a híres kötélhídon, vagyis a Carrick- a-Rede Rope-bridgen, ennek ára 6.30 angol font, de ez sem kötelező.

Én a híres belfasti Európa hotel előtt szállok fel a buszra, mert a McComb’s – kérésre- minden nagyobb szállodánál felveszi az utasokat, hogy a turistáknak kényelmes legyen már a túra indulása is. A túrára befizethetsz Belfast belvárosában a Victoria Square bevásárló központban a földszinten a McComb’s helyi irodájában, vagy lefoglalhatod magadnak a következő elérhetőségeken is. Telefon: +44 (0) 28 9031 5333. E-mail: info@mccombscoaches.com Web site: mccombscoaches.com

Induljunk el most képzeletben együtt a Királyok Útján, hogy megtekinthessük ennek a fenomenális sorozatnak a főbb forgatási helyszíneit!

Mindenki a fedélzetre, az úti cél „Westeros”! A napot azzal kezdjük, hogy végigmegyünk a Causeway Costal Route-on, gyönyörű tengerparti városkákon áthaladva, mint például Ballyclaire, amit a rajongók a Catelyn Stark és Varyst játszó színészek otthonaként ismerhetnek.

Főbb állomások:

  • Cushendun – ahol megtekintjük azt a barlangot ahol Melissandre életet adott az árnyék gyilkosnak! Csodás természeti környezetben található ez a barlang a tengerparton, amely amúgy egy kastély bejárata, ahol a múltban apácákat bújtattak.
  • Carnlough – más néven a bravosi csatorna, amikor Arya a vízbe esik harc közben. A filmbeli jelent szerint egy terméskövekkel kirakott, több száz éves keskeny kis lépcsőssoron tápászkodik ki Arya a vízből, ez a lépcsőssor ma már Észak-Írország egyik legtöbbet fényképezett építménye, sőt egy ügyes vállalkozó innen indítja hajós túráit, a lépcsőssoron lehet megközelíteni a hajóját.
  • Ballinton kikötő a következő állomás, ahol Theon Greyjoy kötött ki Pyke-ra visszatérve! Ez a helyszín nagyon könnyen felismerhető, mert ahol forgatták, ott régóta üzemel egy kis terméskövekből épült tengerparti kávézó. Ennek a vendéglátó helynek régen csak nyáron volt jó forgalma, a filmforgatás óta azonban egész évben ömlenek ide a turisták.
  • Giant’s Causeway – Nem jöhetsz el egészen idáig anélkül, hogy meg nem néznéd az Unesco világörökség részét. Ez a világ egyik legszebb tája, fantasztikus vulkáni képződményekkel a tengerparton, olyan többszögletű kőzet maradványokkal, amire nehéz választ adni, hogyan keletkezhetett. Fontos tudni, hogy a természeti látványosság látogatása ingyenes, csak azoknak kell fizetni, akik a Látogató Központba bemennek, s ott megnézik a kiállítást, illetve filmvetésen vesznek részt.
  • Carric-a-Rede kötélhíd – szintén kihagyhatatlan élmény, csak nehogy nyomj egy Balon Greyjoy-t!
  • Larrybane – Ahol Renly megesküszik Catelyn Starknak, hogy bosszút áll Ned haláláért, de eléri a vég az árnyékgyilkos által.
  • The Dark Hedges – Valószínűleg a legismertebb helyszín, Arya Stark menekülését láthattuk itt a Királyok útján. Ezeket a fákat, amelyek ágai egymásba karolnak, 200 évvel ezelőtt a Stuart család ültette, hogy a birtokukra érkező vendégek látványos úton tudják megközelíteni a kastélyukat. A fasor csak néhány másodpercig szerepel a filmsorozatban, de  mégis olyan híressé vált, hogy ma már a hét minden napján autósok százai keresik fel, s turistabuszok tucatjai érkeznek ide, hadd fotózzák a vendégek. Tényleg lenyűgöző ez a Királyok útja, én még egy Havas John jelmezt is magamra öltöttem itt, s egy kardot a markomba ragadtam, hogy úgy fényképezzenek le, kedv es emlék marad számomra.

Érdekesség, hogy nemrégiben egy hatalmas vihar miatt két fa kidőlt a Királyok útján, s ezeket úgy hasznosították, hogy felkértek faragó művészeket, készítsenek belőlük a Trónok Harca sorozathoz köthető mintázattal ajtókat. Tíz ilyen ajtó készült, amelyek bekerültek egy-egy vendéglőbe, amelyek a Trónok Harca sorozat forgatási helyszínein találhatók.

Én a Fullerton Arms étteremben ebédeltem, itt Daenerys egyik sárkányát faragták ki az ajtóra. Aki betér ide, az kap egy Trónok Harca útlevelet, nekem is adtak, amelyben mind a 10 étterem címe, s az ott látható ajtó képe megtalálható. Az útlevél lepecsételhető, hogy igazolja a vendég melyik Trónok Harca tematikus vendéglőben járt már. Aki mind a 10 pecsétet megszerzi, az boldog lehet, külön jutalom nem jár érte.

Az egész napos kirándulás fantasztikusan érdekes, s ha egy kicsit fárasztó is, mindenki úgy értékelte a buszon, hogy ezt nem lett volna szabad kihagyni. A McComb’s igazán kényelmes busszal vitt minket, nem csoda, hogy ez a túra díjnyertes lett, s 5 csillagos minősítést kapott. A McComb’s 2017-ben az ”Év buszos utaztatója” címet is elnyerte már.

Aki esetleg nem látta még a Trónok Harca filmsorozatot, annak javaslom, hogy töltse le a netről, s nézze meg, mert hihetetlenül izgalmas és látványos. Idén februárban egyébként befejeződött a hetedik évad forgatása is, most az utómunkák zajlanak, s júliusban  kerül majd adásba az HBO-n.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak az írásaim. Ha szeretnél még közel száz érdekes riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat!

www.alomutazo.hu

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 104 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás