Hasznos utazási tanácsok
március 16, 2017
A sokszínű, örök, meglepő és varázslatos Párizs felfedezése
március 16, 2017
Hasznos utazási tanácsok
március 16, 2017
A sokszínű, örök, meglepő és varázslatos Párizs felfedezése
március 16, 2017

Dzsudzsák Balázzsal Abu Dzabiban

Ha valaki sokat utazik, s különleges helyeken fordul meg, akkor összefuthat nemzetközi sztárokkal. Egyszer Bora Bora szigetén a Le Meridien hotelben a 007-es ügynököt alakító színész, Pierce Brosnan huppant le a mellettem lévő asztalhoz az étteremben. James Bond után Párizsban a Le Cinque 3 Michelin csillagos étteremben Celin Dion popdíva vacsorázott a mellettem lévő asztalnál a párjával. Abu Dzabiban az új Four Seasons hotel uszodájában pedig idén tavasszal nem más, mint Dzsudzsák Balázs telepedett le mellém a napozóágyra. Amikor meghallotta a magyar szót természetes volt számára, hogy beszélgetésbe elegyedtünk. Minden sztárallűrtől mentes, helyes fiatalembert ismerhettem meg a személyében, akiről kiderült, hogy ebben az 5 csillagos szállodában él egyedül 2016 októbere, vagyis az Al-Wahda klubhoz történt szerződése óta egy 23. emeleti rezidencián.

Dzsudzsák Balázs debreceni születésű, 30 éves magyar válogatott labdarúgó háromszor nyert magyar bajnokságot és magyar szuperkupát a DVSC csapatával, 2010-ben elnyerte „Az év magyar labdarúgója” címet, 2009-ben pedig Junior Príma díjat kapott. A 2006–2007-es bajnokság legjobb játékosának választották, 2007 nyarán neves külföldi klubokat (Ajax,Dinamo Kijev) utasított vissza, s maradt a DVSC-nél. 2008 januárjától 2011 nyaráig a holland PSV játékosa volt. Ezután a Anzsi Mahacskala, majd a Dinamo Moszkva, s a Bursaspor következett, most pedig a már említett Al-Wahda csapatában játszik Abu Dzabiban.

A számára is jól sikerült 2016-os franciaországi Eb után több klubcsapat is érdeklődött Dzsudzsák iránt, felmerült a neve többek közt a Hertha BSC  csapatánál is, azonban 2016 augusztus 9-én két évre aláírt az Al-Wahda csapatához.

  • A legutóbbi számomra nagyon sikeres Európa-bajnokság után szerettem volna topligába szerződni, de csak a Herthától volt komoly ajánlatom – mesélte Dzsudzsák Balázs a Four Seasons hotelben a vízparton. – Meg is egyeztem Dárdai Pál csapatával, de akkori együttesem, a Bursaspor túl sok pénzt kért értem, s így sajnos dugába dőlt az üzlet. De talán egyszer még szerepelni fogok egy nemzetközi élvonalbeli csapatban, ez a célom, ezért hajtok.

Az Al-Wahda  Abu Dzabi egyik legnagyobb klubja, 1974-ben alapították. Története során négyszer nyerte meg a helyi bajnokságot, legutóbb 2010-ben. Tavaly pedig a ligakupát hódította el. A csapat most az ázsiai Bajnokok Ligájában játszik. Az ázsiai BL csoportköre február 20-án vette kezdetét, lebonyolítása pedig az európai rendszerhez hasonlóan zajlik.

Az Al-Wahda azt jelenti: egység, egyesült, ami igencsak egybecseng az ország nevével. A klub elnöke Szaid bin Zayed Al Nahyan herceg. (Testvére, Manszúr sejk a Manchester Cityt birtokolja.) Az előző szezonban a teljes liga nézettségi átlaga a helyszínen 2529 fő volt, de Dzsuzsákék meccsein nem ritkán előfordul az is, hogy több mint tízezren szurkolnak.

Dzsudzsák Balázs a legjobban fizetett magyar sportoló, akinek klubváltása szakmai­lag ugyan visszalépés volt, de anyagilag nagyon is jövedelmező. A középpályás az arab lapinformá­ciók szerint 3,3 millió eurót (1 mil­liárd forintot) kap évente. Ez a summa egy magyar ember átlagfizetésének – bruttó 2,9 millió Ft/év – a 345-szöröse.

De mit csinál ezzel a rengeteg pénzzel Duzsudzsák? Meg azzal, amit már eddig is keresett a pályafutása során? A hamarosan megnyíló, Párizsi Udvar névre keresztelt debreceni bevásárlóközpont első épületében Dzsudzsák Balázsnak is vannak érdekeltségei. A Debreceni Nap sajtótermék szerint 2 milliárdot fektetett ide be.

A franciás hangulatot idéző üzletház teljes, négyezer négyzetméteres épületegyüttese három ütemben kerül kialakításra, egyenként hárommilliárd forintért. A Párizsi Udvarban nemcsak üzletek, vendéglátó egységek találhatók majd, ha­nem lakások is, többségük ötven-hatvan négyzetméteres, illetve a legfelső szinten száz négyzetméteres penthouse lakásokat alakítanak ki. Utóbbiakhoz kétszáz négyzetméteres zöld tetőterasz és gyönyörű panoráma tartozik.

Dzsudzsák, a Bors napilap információi szerint hat lakást és ezer négyzetméter üzlethelyiséget vett meg. Ez az Al-Wahda légiósának nagyságrendileg kétmilliárd forintjába kerülhetett.

  • Nagyon jól érzem magam az abu dzabi-i klubban – mesélte Dzsudzsák Balázs. – Profi, irigylésre méltó, kifogástalan körülmények között készülhetek a meccsekre, ennél a klubnál lesik a játékosok kívánságait. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg edzőpálya, kiszolgálóhelyiség áll rendelkezésünkre, s gyakran vagyunk összetartáson a szuper 5 csillagos Dusit Thani hotelben, amely szemben van a stadionunkkal.

Egy új csúcstechnikával rendelkező rendszer segíti az Al-Wahda magyar játékosának, Dzsudzsák Balázsnak a regenerációját. Az úgynevezett Vacusport Regeneration System gyorsabban biztosítja a versenysportolók feltöltődését és segítséget nyújt a kipihentségük mielőbbi elérésében. Az alábbi technológia már széles körben elérhető, főként a teljesítményük fokozása érdekében, a kívánt hatást azonnal érzik a sportolók.

Dzsudzsáknak figyelni kell a helyi szabályokra. Még a hajviseletére is. Nemrégiben 46 játékost emelt ki az emírségekbeli labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága, akikről úgy vélték, hogy a labdarúgók megsértik az etikai kódexben megfogalmazott előírásokat és hajviseletükkel szembe mennek az iszlám tanításaival. Ebben ugyanis tiltják az úgy nevezett „qaza” hajviseletet, amely annyit tesz, hogy csak a hajnak egy bizonyos része van teljesen levágva.  Dzsudzsák Balázs klubjánál, az Al-Wahdában szereplő Suhail Al-Mansoori esetében egyszer már hajvágásra került sor.

  • Természetesen pontosan betartom a szabályokat – magyarázta Dzsudzsák Balázs. – Figyelni kell az öltözőben is, a zuhanyból csak törülközőbe tekerve lehet kilépni például az öltöző helyiségbe. Az esti edzéseink a 6.30 órás imához igazodnak, ezt követően kezdődik a komoly munka. Három külföldi van velem együtt a csapatban, s valamennyien tiszteletben tartjuk a társaink szokásait. Már vannak barátaim is, egyszer előfordult, hogy az egyik csapattársunk meghívott grillezni a házába. Nekünk, külföldieknek rendesen asztalnál terítettek a kertben, az arab játékostársaim azonban bent, az egyik szobában a helyi szokásoknak megfelelően csodás selyem perzsaszőnyegeken ültek és kézzel ettek. Meglepő, hogy nagyon gyorsan népszerű lettem. Öröm számomra, hogy már sokan felismernek az utcán, autogramot is kérnek rendszeresen. Megszoktam már a meleget is, játszottam már 42 fokban is, s bírtam.

A magyar focista jelenleg egyedül él Abu Dzabiban. Mindennapjait egymást váltó magyar férfi asszisztensek segítik az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában, illetve a családtagjai és a magyar barátai gyakran meglátogatják, hogy kevésbé legyen honvágya. Kikapcsolódásként szeret vezetni, most egy bérelt Mercedessel jár Abu Dzabiban, de kipróbált már más autócsodákat is.

Köztudott, az ismert celebek közül Zimány Linda volt a partnere korábban, de már régen szakítottak. Linda Kedves Ferivel járt, de már időközben ők is szakítottak egymással, pedig a Hello magazin egyik idei számában már gyermekvállalásról is beszéltek.

Dzsudzsákot nemrégiben összehozták Sarka Katával, aki kiment a két gyermekével Budapesten a magyar-andorrai focimeccsre, sőt egy dubaji légijáraton is együtt látták őket, de a hírek szerint ez csak véletlen volt. A focimeccsre meg azért ment ki, mert Kata gyermekei rajonganak Balázsért.

Dzsuzsák a magyar válogatottban 2007június 2-án Várhidi Péter kapitánysága alatt debütált, Görögország ellen. A 2008-as Eb-selejtezőjén Priskin Tamást váltotta. Első gólját 2008május 24-én szintén a görögöknek lőtte egy felkészítő mérkőzésen, ahol a válogatott 3-2-re győzött. Erwin Koeman szintén alapemberként számolt a játékossal. A második válogatottbeli gólját Hollandia ellen érte el, amellyel a magyar csapat 1–0-ra vezetett, de a mérkőzést 6–1-re elvesztette a válogatott. Egervári Sándor Anglia elleni bemutatkozó mérkőzésén is szerepelt. A harmadik válogatottbeli gólját a San Marino elleni, 8–0-ra megnyert mérkőzésen szerezte, és adott 3 gólpasszt. Egyet Rudolfnak, kettőt Szalainak. A finnek ellen is betalált, ő lőtte a győztes gólt a 95. percben, így a válogatott 2–1-re nyert. Végigjátszotta a Litvánia elleni barátságos meccset is, amikor Juhász Rolandot lecserélték, megkapta a csapatkapitányi karszalagot, és azután Hajnal Tamás legurított szabadrúgásából szerzett egy gólt. A csapat 2–0-ra nyert, és ő lett a mérkőzés legjobbja.

Az ötvenedik válogatottságát a 2013február 6-iFehéroroszország elleni mérkőzésen ünnepelte. Ezen a találkozón ő viselhette a csapatkapitányi karszalagot. 2014 elején Pintér Attila idején nem szerepelt, 2014. október 11-én szabadrúgásgólt szerzett a románok ellen, amivel a magyar válogatott 1 pontot elhozott Bukarestből, és 42 év után lőtt gólt Romániában a román csapat ellen a magyar. Részt vett a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságon is, ő volt a magyar válogatott csapatkapitánya. A portugálok elleni csoportmérkőzésen két gólt szerzett, így ő lett a második magyar labdarúgó az Eb-k történetében, aki egy meccsen két gólt is lőtt, ez előtte Novák Dezsőnek sikerült 1964-ben.

2016 végéig 86 szoros válogatott volt. Az idei március 25-i portugál-magyar 2018-as VB selejtező meccsen már 87.-szer lépett pályára nemzeti mezben.

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 104 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás