Perth a világ legizoláltabb városa
február 24, 2017
Ha Dubaiba utazol, megszervezi programjaidat a TravelDubai magyar utazási iroda!
február 24, 2017
Perth a világ legizoláltabb városa
február 24, 2017
Ha Dubaiba utazol, megszervezi programjaidat a TravelDubai magyar utazási iroda!
február 24, 2017

Sydney és a Kék-hegyek

Ausztrália iszonyatosan nagy ország. Ha Észak-Amerikára helyeznék a szigetet, akkor 48 államot fedne le. Ehhez képest megdöbbentő, hogy mindössze tíz nagyvárosa van, s ezekben tömörül a lakosság kilencven százaléka. Sydney valamennyi közül a legismertebb, a legcsodálatosabb, ide áramlik a legtöbb turista. Sokan úgy gondolják, hogy ez a főváros, de nem így van: Canberra a közigazgatási központ.

Természetesen a látogatók többségét a Sydney-öböl vonzza. Ez az, amit százezer fotón láthattál már a Harbour Bridge, vagyis az öblöt átívelő híd főszereplésével, valamint az Opera képével. Az igazán aktív utazók természetesen a Sydney Tower tetejéről nézik meg először a tájat, mérik fel a terepet, majd utána csemegéznek lent, s tesznek kirándulásokat egy-egy kiszemelt célponthoz. A torony 305 méter magas, innen tényleg fantasztikus lehetőség nyílik a csodálkozásra. Nem túlzás: olyan látvány tárul elénk, amelyen csak ámuldozni lehet. Hogyan teremthetett ilyen pazar világot a természet?

A kikötőből számos kirándulóhajó indul. Érdemes befizetned rövidebb-hosszabb ringatózásra, hiszen a víz felől egy újabb oldaláról ismerheted meg Sydneyt. Amikor szikrázóan süt a nap, s visszaverődnek a fények a hatalmas felhőkarcolók füstüveg ablakairól, akkor olyan érzésed támad, mintha milliónyi csillag szikrázna, s repülne át a vízfelszín felett. Természetesen a fő szám az Opera mellett elúszni. Sőt, kiszállva betekinteni a zene szentélyébe.

A furcsa, többszörös kagyló formájú épület gigantikus méretű. Öt színházterem, egy kiállítócsarnok és két vendéglő foglal helyet benne. Tizenkilenc évig építették, s Sydney jelképévé vált. Az ára 102 millió dollár volt, de 1932-ben ez nagyon sokat ért, messze többet, mint a mai értéke. Belül egyébként némi csalódást okoz az Opera. A nagyteremben műbőr üléseket helyeztek el, az ember általábanet másra, igényesebb megoldásra számít.

A kíváncsiskodók kedvenc helye még Sydneyben az Opera mellett a Darling Harbour. Üzletek, éttermeket, szórakozóhelyeket találhatsz itt, mind dugig tele van üzletemberekkel és fiatalokkal. Az egész napot kellemesen eltöltheted, annyi a látnivaló.

Fel kell hívnom a figyelmed, hogy itt épült fel a világ legnagyobb 4 D-s Imax mozija, ekkora vásznat talán el sem tudsz képzelni, mint amekkorára itt vetítenek. A negyedik dimenzió azt jelenti, ha éppen a film megkívánja, akkor géppel szelet csinálnak a nézőtéren, vagy vízzel fröcskölnek, esetleg a szék ráz, mintha göröngyös úton haladnál. Mindent annak érdekében tesznek, hogy az élmény teljesen életszerű legyen. Különlegesség, hogy az ausztrálok egy monorailt építettek, amely hozza-viszi a központból a turistákat. Ezt az egysínű, emelt vasutat nagyon sok fényképen örökítették meg, nemcsak hasznos jármű, hanem jól is mutat.

A jólét az üzletek, portálók berendezésén, s az áruk minőségéből könnyedén lemérhető a Darling Harbourban. De ugyanez mondható el a The Rocks-ról is, amely nem más, mint Sydney öreg városrészének az elnevezése. Itt kezdődött minden, legelőszőr, amikor még börtön szigeteként funkcionál Ausztrália, itt rakták ki a rabokat. Most ezen a helyen olasz, thai, francia, bajor, s más nemzetiségi éttermek és szép butikok vannak. Lehet úgy ebédelni vagy vacsorázni, hogy közben a Harbour-hidat és az operát bámulod. A bajor étteremben sült kolbász is kapható párolt káposztával, ahogyan az Münchenben is szokás. S perecet is árulnak…

Nagyon rokonszenves az is, ahogyan az ausztrálok az őseikkel bánnak, az aboriginalokkal. Ebben a negyedben sok boltban árulják az ősök zeneszerszámait, szobrait, s egyéb munkáikat, sőt néhány aboriginal teljes harci díszben meg is jelenik az utcákon, hadd fotózzák őket.

Ha már megunod a városi nyüzsgést, akkor Sydneyben könnyedén a tengerparton találhatod magad. Most a csúcs Manly, ez a gazdagok beach-e a helyi rózsadombiak itt fürdőznek. Manly számit Budának, a Pesti oldalon pedig a Bondi Beach városi fürdőhelyet jegyzik, ami igen népszerű a strandolók és a szörfösök körében egyaránt. Ritka, hogy ennyire közel a belvároshoz már finom homokos part hívogat, éppen ezért sok fagylaltos, pizzás, cafés és üdítős cég települt ki a partra, hadd legyen a kiszolgálás első osztályú.

Meg kell említenem, hogy Sydneyben nagyon sok a kínai. Hatalmas kínai negyedben élnek, de lassan ellepik a fő sétálóutcát és a londoni Harrodshoz hasonló hatalmas bevásárlóközpontot is a fő utcán. A helyiek nem panaszkodnak a sok kínai miatt, mert azt mondják, hogy szorgalmasak, s hasznosak a városnak. Ők tudják, mi a teendő, s nem segélyekből akarnak tengődni.

A városban nehéz autóval közlekedni, olyan nagy a dugó. A 4 millió ember eláraszt mindent. Pedig itt aztán épült annyi felüljáró, alagút, híd, soksávosak az utcák, s mégis. A parkolás méreg drága, jobb, ha tömegközlekedéssel vagy gyalog teszed meg az útad a belvárosban. A turisták részére a nagyvárosokban szokásos emeletes buszok „hop on hop off” szolgáltatást biztosítanak, vagyis bárhol felszállhatsz leszállhatsz, csak egy jegyet kell venned, s 3 órán át körbemehetsz vele Sydney-n.

Ha egyébként Sydneyben jársz, akkor szinte kötelező ellátogatnia a Kék-hegyekbe olyan óriási élményt nyújt ez a túra.  

Az FJ Tours cég 20 éve, minden nap szervez utakat kis csoportok részére a Sydneytől 70 kilométerre lévő természeti látványossághoz a világváros belső kerületeiből.

Reggel 7 órakor indulok a Sydney kínai negyedéből, a világhíres Darling Harbour kikötő mellett lévő Citigate hotelből a túrára.  Egy órás városnézéssel kezdjük a napot, amíg összeszedi a sofőr a többi vendéget a kisbuszba, s ez idő alatt átfogó képet kapunk vezetőnktől a helyi látványosságokról, Sydney múltjáról, jelenéről.

Miután elhagyja a várost a légkondicionált luxus kisbusz az első megállóhelyünk a Fatherdale vadaspark.  Itt barátságot köthettem a koala macikkal, wombatokkal, kézből etethettem a kengurukat, láthattam dingókat, hüllőket, szép madarakat, s kaptam ajándékba egy csodás koala kitűzőt.

Ez az emlékezetes program után a történelmi kisvárosban, Leurában állunk meg, hogy sétáljunk egy kicsit, megnézzük az antik boltokat, a kézműves műhelyeket, betérjünk a helyi csokoládé boltba, ami Ausztrália-szerte ismert, s megkóstoljuk a Devonshire teát.

Délben büfé ebédre vagyunk hivatalosak a csoporttal, méghozzá a híres Katoomba Golf Clubba, amely a Kék-hegyek tetején létesült, s a maga nemében emiatt egyedi.  A finom falatok elfogyasztása után természetesen körbejárom a pályát, s fényképezem a legszebb lyukakat.

Az ebéd után van módom megtekinteni a híres Három-nővér sziklát, s az ausztrál Grand Canyonnak számító Jamison-völgyet.

A Kék-hegyek az év minden szakában mágikus élményt nyújtanak. Egyszer hűvös, máskor frissítő. A hegyekben eukaliptusz fák találhatók, amelyeknek olajos kipárolgásuk van, s ez okozza, hogy az egész völgyben kékes színű a levegő. Annyira különleges ez a táj, hogy 2000-ben az Unesco a Világörökség részének nyilvánította, sőt 2007-ben a 15 legnagyobb természeti kincs sorába is bekerült.

A Három-nővér szikla a leglátványosabb része a Kék-hegyeknek. Milliókat vonz az nyugati autósztrádától csak 2,5 kilométerre lévő a kilátó, egész pontosan a Katoomba Visszhang Pont, ahonnan fantasztikus fotókat lehet készíteni.  A szikla együttest még az ősi bevándorlók, az Aboroginalok nevezték el, a legendájuk szerint a Katoomba törzshöz tartozó három nővért  Meehnit, Wimlaht és Gunnedoot kővé dermesztettek, mert egy olyan törzs férfijaiba lettek szerelmesek, amely ellenlábas volt. Emiatt háború is kitört a két törzs között, s a nővérek testvérei azért kérték fel a varázslót, hogy változtassa őket sziklává, hogy túléljék a harcokat. Sajnos a csatában a varázsló is elhunyt, így aztán nem volt ki visszacsinálja az akciót, s a három nővér mindmáig sziklaoromként néz le ránk.

A sziklaformátum szinte minden évszakban más színekben pompázik.  A sok látogató miatt este 11 óráig reflektorokkal megvilágítják, így este is érdemes ellátogatni ide, ha éppen valakinek úgy adódik ideje.  A Három nővér 922, 918 illetve 906 méter magas szikla.

Nagyon kellemes a Skyway függővasúttal átkelni a völgyön, s onnan, a magasból is megtekinteni a tájat. A völgyben az esőerdőben nagyot sétálhatsz, s fogaskerekűvel térhetsz vissza aki induló állomásra.

A túraszervező cég lehetőséget biztosit a kirándulás során az Aboriginal központ megtekintésére is, s még egy show-t is beiktat a programba, amely nagyon látványos. A sziklafestéstől a táncokig megismerheted az őslakosok kultúráját.

A Kék-hegyekből visszafelé a Parramatta-folyón a Captain Cook társaság hajóján jutsz el Sydneybe. Csodás hajókázás ez az Olimpiai Parktól egészen a Sydney Operáig.

Régi álmom valósul meg, hogy a Sydney öbölben olyan képeket készíthetek, amelynek hátterében a különleges alakú Sydney Opera látható… Ott jártamkor éppen a Carment játszották, örök darab, mindig nagy siker, bárhol is mutatják be a világon.

A mámorító opera előadások után van lehetőség másféle mámorra is. Elsősorban a borkóstolásra gondolok, hiszen Sydneytől csak kétórányi autóútra található Hunter Valley, amely Ausztrália egyik legismertebb és nemzetközileg is legsikeresebb borvidéke, ahol a híres Semillon borokat készítik. Szervezd úgy az utadat, hogy eljuss ide is!

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 104 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás