Hajós, a pincefalu
február 24, 2017
Emirates plédek
február 27, 2017
Hajós, a pincefalu
február 24, 2017
Emirates plédek
február 27, 2017

Ha ünnepelsz, akkor igyál tokajit!

Ma olyan világot élünk, amikor kevés dolgot tudunk felsorolni, amiben kis hazánkban teljes egyetértés lenne. Olyan dolgot, amivel külföldön is egyetértenek velünk, végképp nagyon nehéz mondani. Pedig létezik ilyen: az, hogy a Tokaji bor a világ egyik legjobb és legkülönlegesebb itala.

Ezt több mint 300 éve tudta egész Európa, a francia királyoktól az orosz uralkodókig. Az itteni bor konvertibilis fizetőeszköz volt, egyenértékű az arannyal. Aztán átrohant rajtunk a történelem és sok minden megváltozott. Csak egy dolog nem! Tokaj egyedülálló természeti adottságai, amely lehetővé teszi, hogy az itt készült borok Európa és a világ legjobbjai közé tartozzanak ma is.

Ezzel pontosan tisztában vannak a legjelentősebb nemzetközi borversenyek zsűritagjai, a szakírók és egy szűk fanatikus borivó réteg. De ma már nemhogy az orosz cárnő nem állomásoztat egy bandériumot egy jobb mádi pince védelmében, ahogy tette ezt valaha, de még azt sem tudjuk itthon elegen, hogy nemrég egy tokaji bor kapott először a világon fehér borként 100 pontot Amerikában a leghíresebb bormagazin értékelésében. Szepsy István bora Mádról. Az sem kapott elég nyilvánosságot, hogy tavasszal egy borkonferencián a nemzetközi Master of Wine elnöke (a borguruk borguruja) kijelentette, hogy a tokaji száraz Furmint ott van a világ legjobb száraz fehérborainak képzeletbeli dobogóját.

De hogyan is várjuk el, hogy a világ ezt ugyanúgy elismerje, mint 300 éve a Rákócziak korában, ha mi magunk nem tesszük? El kéne azon gondolkoznunk, hogy vajon miért van az, hogy az ünnepi pillanatokban minden nemzet asztalán ott van (lehet, hogy más mellett), de bizonyosan valamilyen nemzeti ital. A franciáknál természetesen a pezsgő, az olaszoknál a limoncello, az oroszoknál a vodka és mindenki tudná sorolni tovább a lsitát.

Mert más országok nem keverik össze a nacionalizmust a természetes, egészséges nemzeti öntudattal és büszkeséggel!

Legyünk hát büszkék a tokajira és igyuk! Vessünk véget annak, hogy egy átlagos tokaji bornak két-három új gazdája is van és végül bontatlanul romlik meg egy szekrénysor tetején.

Az ünnep attól ünnep – legyen az karácsony, szilveszter, családi szülinap vagy házassági évforduló -, hogy az ember kitárja a szívét és mindenből a legjobbat szeretné.  Felveszi a legszebb ruháját, megteríti az asztalt, a legimpozánsabb, nagymamájától örökölt étkészlettel és megfőzi a legjobb vacsorát. Ehhez pedig koccintsunk az ünnepeken a legjobb borunkkal, a tokajival.

 

Szerencsére hatalmas a választék. A száraz Furminttól az édes 6 puttonyos Aszúig. A mindenki által megfizethetőtől az exkluzív, limitált palackozásúig. Nincs hát mentség, mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. Csak dönteni kell. !

A mai világunkban kevés az ünnepi pillanat, becsüljük hát meg és adjuk meg a módját! Megéri, mert ezek a pillanatok maradnak meg, amikor néha visszanézünk. És ehhez kell az összekoccanó poharak csengése és a tokaji íze.

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 104 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás