POHORJE VILLAGE WELLBEING RESORT
február 24, 2017
Tavaszi pihenés a San Simon resortban a szlovéniai Izolában!
augusztus 6, 2017
POHORJE VILLAGE WELLBEING RESORT
február 24, 2017
Tavaszi pihenés a San Simon resortban a szlovéniai Izolában!
augusztus 6, 2017

Bodor Bence: a bornak lelke van!

Bodor Bence borász 2016-os Bodor Cabernet Sauvignon borát a 2023-as Winelovers Wine Awards-on Magyarország legjobb vörösborának választották. A bor ugyanezen a viadalon a legjobb tanninhangsúlyos vörösbor címet is elnyerte.

A fenti eredmény alapján nem véletlen, hogy sokan felkeresik a prémium borokat készítő Bodor Bencét a Villányi borvidékhez tartozó Diósviszlón a Dióhéj elnevezésű vendégházában.

 

 

Azért hozták létre feleségével Diósviszlón, a Petőfi Sándor utca 84. szám alatt Dióhéj nevű vendégházukat és borteraszukat, hogy bárki élvezhesse a színvonalas vidéki vendéglátás igazi ízeit és örömeit itt – akár egyedül érkezik, akár családdal, akár baráti társasággal vagy éppen munkatársai körében.

Diósviszló a villányi borvidéken, Baranya megye déli csücskében található. Ehhez az aprócska, de annál szebb és természetközelibb községhez köti Bodor Bencét a 10 hektáros szőlőültetvénye és a környék szeretete. 

Diósviszló mindössze néhány kilométerre fekszik a Harkányi Gyógy- és Strandfürdőtől, Közép-Európa egyik leghíresebb fürdőhelyétől, a változatos programlehetőségeket kínáló siklósi vártól és a csodálatos Drávától is. Túrázók, biciklisták, horgászok, vadászok és lovasok kedvenc területe ez – mindenkié, aki igazi feltöltődésre, friss levegőre, csendre és gyönyörű tájakra vágyik. No, és persze mindazoké, akik szeretik, értik a kiváló borokat.

A Bor Hírlap stábját is Diósviszlón fogadta Bodor Bence, hogy bemutassa a prémium borait. A vendégház kertjében fatüzelésű forróvizes hordó várja a vendégeket.

 

 

„Életem első traminiját 9 évesen derítettem. Édesapám borászatában. Azon szerencsések közé tartozom, akik már gyerekkorukban tudják, mivel akarnak foglalkozni, és ebben a környezetük is támogatja őket. A családi borászatban elsajátított gyakorlati tudás mellé a budafoki Borászati Technikumban, majd a Szent István Egyetemen szereztem meg a szükséges elméleti alapokat ahhoz, hogy felépítsem a saját szőlészetemet és borászatomat azon a vidéken, ahol elsőként érik a cukorborsó – mert úgy tartják a régi öregek, hogy ott a legjobb a szőlő termése. 1999 decemberében jártam először a villányi borvidék nyugati részén, a diósviszlói szőlőhegyen. Ma 10 hektárnyi, kiváló adottságai miatt irigyelt ültetvényen gazdálkodom négy szőlőfajtával (Kékfrankossal, Merlot-val, Cabernet Sauvignonnal és Cabernet Franc-nal) és rengeteg törődéssel, kétkezi munkával, odafigyeléssel.

A hegy lábánál lakom, hogy a szezonális szőlőmunkák idején túl is naponta figyelhessem az ültetvény hogylétét, ésszerű és csak a szükséges növényvédelemmel gondoskodhassak a szőlőről, örülhessek a tőkék fejlődésének vagy éppen aggódjak az UV-sugárzás, egy jégeső, a szárazság vagy éppen a túl sok nyári csapadék miatt.

A szüret általában augusztus végétől október végéig tart, de időpontját – a szőlő érettsége, az időjárás mellett – az is befolyásolja, hogy milyen bortípust szeretnénk az adott alapanyagból készíteni és milyen technológiával. Télen az foglalkoztat, hogyan tereljem helyes irányba a bor fejlődését, meddig és hogyan érleljem.

 

 

És az is, hogy miként juttassam el boraimat az értő közönséghez. Borászként a szakmai elismerések nagyon fontosak számomra (2023-ben a Winelovers Wine Awards-on Magyarország legjobb vörösbora címet és Grand Gold érmet nyertem 2016-os Cabernet Sauvignonommal, a XXIX. Jakab-hegyalja Borversenyen 2022-ben Nagyarany-éremmel és Óbor Nagydíjjal, valamint a 41. Országos Borversenyen Ezüstéremmel jutalmazták ugyanezt a bort, szintén 2023-ban a Legjobb Rosébor Nagydíjjal tüntették ki a Bodor Rosé 2022-t.”

Bodor Bence a borkészítés folyamatát két és fél évtizednyi tapasztalat alapján hozott, tudatos döntésekkel, és néha ezzel szembemenő merész kísérletekkel irányítja. A személyes kötődést és a minőséget választja a mennyiség helyett. Ez az egyetlen lehetséges út, amivel élő, egyedi borok készülhetnek.

bodorbor.hu

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 113 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás