Úszó város a tengeren!
február 22, 2017
Végtelen nyár Dominikán!
február 23, 2017
Úszó város a tengeren!
február 22, 2017
Végtelen nyár Dominikán!
február 23, 2017

Buenos Aires Dél-Amerika Párizsa

Argentína közel 42 millió lakossal rendelkezik, s a fővárosa, Buenos Aires tizenhárommillió lakosú – a külvárosokkal együtt. Dél-Amerika Párizsa – így hívják, s egyáltalán nem túlzás ez az elnevezés. Tényleg olyan csodás százéves épületekkel teletűzdelt, mint a francia főváros, s ugyanolyan elegáns üzletek, bevásárlóközpontok sokasága várja a turistákat, mint a francia metropoliszban. Buenos Aires tömve van luxusszállodákkal, s turistákkal egyaránt. Nemcsak a hajótársaságok öntik ide a vendégeket, hanem a légi cégek is, sőt kocsival is sokan érkeznek Brazíliából, Uruguayból. Évente összesen 7 millió turistát jegyeznek fel a statisztikusok.

Buenos Airest Juan de Garay alapította 1580-ban. A 200 négyzetkilométer kiterjedésű városban 48 kerület található, ezekben több mint 200 színház és egyéb szórakoztató központ, valamint közel 4000 étterem és kávézó várja a vendégeket. Gigantikus számok, de mind igaz.

A Buenos Aires-i embereket portenosnak hívják, ami annyit jelent: a kikötő emberei. Ez arra utal, hogy a lakosság mindennapjaiban rendkívül fontos a kikötő. Az élet lüktet egész nap, de főleg éjjel aktív mindenki. Nem lehet tudni, hogyan bírják, de tény, este 10-11 órakor mennek vacsorázni a helyiek, akkor telnek meg az éttermek, s étkezés után még órákig beszélgetnek egy-egy üveg bor mellett. A legtöbb jegyet a mozik az éjfélkor kezdődő előadásokra adják el, a bárokban pedig hajnalig táncolnak, mulatnak, isznak. S aztán másnap reggel már megint dolgozik mindenki. Elképesztő!!!

Az említett 48 Buenos Aires-i kerületből természetesen csak néhány az, amit a turisták is felkeresnek, kedvelnek. Elsőként kell említeni, a San Telmót. A Plaza Dorrego és környéke főleg vasárnap zsong, ekkor ugyanis kirakodó vásár van a téren és az utcákon, s a területet ellepik az utcai mutatványosok, valamint a tangó-táncosok. Minden ötödik sarkon tangóbemutatót tartanak a profi táncosok, természetesen utána mindig kalapoznak. Lehet az elegánsan felöltözött tangó párossal, vagy külön a hölggyel és az úrral fényképezkedni is, általában 10-40 pesót kérnek el egy-egy képért, amit úgy állítanak be, mintha a turista is tudna tangózni. Olyan pózokat vesznek fel, hogy a végeredmény a fotón fenomenális. A 10 peso körülbelül 3 dollár, vagyis nem olcsó, mégis sorban állnak a tangósok előtt a turisták, hogy megörökíttessék magukat. A fotók két perc alatt elkészülnek, s már a kezedbe is nyomják. Én is csináltattam ilyen képeket.

San Telmo hangulata vasárnap varázslatos. Reggel tíz órától délután ötig úgy elrepül az idő, hogy észre sem veszed. Közben persze van mód megebédelni egy kedves kis teraszos étteremben, vagy egy tradicionális argentin kocsmában – bárhol is kapsz helyet, nagyon fogod élvezni. Nemcsak az utcai árusokat és táncosokat érdemes San Telmóban megfigyelned, hanem a házakat is. Van például olyan épület, ez a Casa Minima, amely mindössze 2,2 méter széles, s a 19. században épült. Fel kell keresned a Lezama parkot is, egy kicsit megpihenni a zöldben, s a Modern művészetek múzeumát, amely 1918-ban átadott épületben kapott helyet. Figyelj oda, s gyalogolj végig a Giuffra, a San Lorenzo és a La Defensa passage-okon, nagyon szépek, érdekesek. 

San Telmóban van a város egyik legjobb tangó show-ja is, a La Venatana. Este nyolctól kezdődik a vacsora, 10-től pedig az előadás, amely a tangó mellett kiegészül folklór műsorral is. A tangósok olyan gyorsan járják a táncot, olyan vehemenciával forgatják a lábukat és a csípőjüket, olyan káprázatosan rúgnak és lépnek be egymás lába közé tánc közben az előadóművészek, hogy a nézőtér joggal tombol.                       

A tangó show nagyon drága az egész városban. 80-100 dollár egy főre az előadás, produkciója válogatja. A legtöbben a Carlos Gardel nevével fémjelzett műsorát kérik, Gardel a leghíresebb tangó énekes volt, aki tulajdonképpen előadásával népszerűvé tette a tangót. Ha esetleg mélyebben érdeklődsz Gardel iránt, akkor  keresd fel az Abasto kerületben lévő Gardel múzeumot, abban az épületben van, ahol a művész 1927 és 1933 között élt! A múzeum a pályafutását és személyes tárgyait mutatja be.

Ha Argentínában jársz, feltétlenül meg kell kóstolnod a steak-et. A legjobb éttermek saját marhacsordával rendelkeznek, s csakis az általuk tartott állat húsából készítenek ételeket, hogy garantálni tudják a minőséget. Az éttermekben egy-egy sematikus rajzon bemutatják a marha részeit, s ez alapján döntheted el, hogy milyen húst kérsz. A csúcs a medallion de lomo, vagyis a Filet Mignon. Ez a legnemesebb, legfinomabb, legpuhább. Az éttermek jelölik az étlapjukon, hogy hány dekás szeletet fognak felszolgálni, a Medallion de Lomo legalább 70 dekás. Derék adag egy embernek. A tenderloin steaket 60 dekásan szokták felszolgálni, a sirloin steaket pedig félkilósan. Nagyon kedvelt és menő a chorizo steak, a legtöbb argentin ezt eszi. Az elegáns vendégek rare, vagyis véres formában kérik a húst.

Ha nem akarsz steaket enni, akkor disznóhúsból készült kolbászt és véres hurkát kínálnak, vagy barbeque oldalast, sült malacot. Nagyon szép látvány, ahogyan több tradicionális argentin étteremnek a kirakatában parázson sülnek a nyársra húzott malacok, oldalasok.

Buenos Airesben könnyű eligazodni. Jól tervezett a város, s soha nincs dugó, mert mindenhol hat-nyolc, sőt tíz sáv áll a kocsik rendelkezésére, hogy haladjanak. A legszélesebb a Július 9 Avenue, amely oda-vissza húsz sávon bonyolítja le a forgalmat. Ennek a közepén áll Buenos Aires jelképe, az Obeliszk, amelyet mindenki ismer, s amely kiváló igazodási pont.

Nemcsak az obeliszk jó fotótéma, hanem sok egyéb épület is Buenos Airesben. Így például a katedrális, a Teatro Colon, vagyis a fő színház és operaház, a nemzeti kongresszus épülete, vagyis a parlament, Kolumbusz szobra, a Casa de Gabierno múzeum, a Recoletta temető temploma és még sorolhatnánk.

Történelmi szempontból a Plaza de Mayo Buenos Aires központja. Ez a Montserrat kerületben van, s itt találhatók a legfontosabb épületek. A Cabildo, ahol a kormány működött a gyarmati időkben, a Casa Rosada, a Nemzeti végrehajtó Tanács főhadiszállása és a Metropolitana-katedrális. Ebben kapott helyett José de San Martin tábornok sírja, aki Argentína felszabadítója volt. A Plaza de Mayóból nyílik az Avenida de Mayo, ahol a törvényhozás épülete látható, vagyis a Plaza dos Congressos. Ha megnéztük a csodás építészeti stílusban készült épületeket, akkor pihenjünk meg a Montserratban lévő leghíresebb argentin kávéházban, a Tortoniban! Ez a legöregebb kávéház. Minden híres író, költő, művész, politikus ide jár…

Buenos Aires klasszikus belvárosának a Córdoba, Rivadavia, Callao, és Eduardo Modero sugárutak által határolt területet tartják. Itt vannak a bankok, üzletközpontok, nagy irodaházak, az állandóan embertömegeket kiszolgáló utcák könyvesboltokkal, butikokkal, éttermekkel, s galériákkal.

Tulajdonképpen ez a belváros nem más, mint a Retiro y San Nicolas kerület központja.  Itt kell említést tenni arról is, hogy Buenos Aires kerületei tele vannak antik üzletekkel. Sehol a világon nincs annyi antikvitás, mint itt. Egytől egyig csodálatosak! A kerületben járva el kell menni a San Martin térre, ahol érdemes megtekinteni a Monumento a los Caídos en Malvinas emlékszobrot.

Buenos Airesben komoly metróhálózat működik, a vonalak révén szinte mindenhova eljuthatsz földalatti vasúttal a városban. Hajnali öt órától este 11-ig lehet a járatokat használni. Nem drága a jegy, lehet venni 5 vagy 10 utazásra szóló tömböt is. Ki kell emelni 3 állomást a megállók közül, amit érdemes megnézned, mert a huszadik század eleji Buenos Airest idézik. Ezek: Loria, Castro Barros és Rio de Janeiro. Mind az Almagro kerületben létesült. 

A Recoleta Buenos Aires leggazdagabb kerülete. Itt található az a temető, ahol Eva Perónt örök nyugalomra helyezték. A Duarte család sötétbarna márvány mauzóleumában van eltemetve, a temető egyik keskeny sikátorában, de nem lehet olyan keskeny ez a kis mauzóleumokkal teli „utca”, hogy ne látogassa folyamatosan több tucatnyi turistacsoport a világ minden tájáról. 

Eva 1944-ben találkozott először Juan Perón ezredessel, egy jótékonysági koncerten, amikor Perón hadügyminiszter és alelnök lett a Ramírez elnököt puccsal megbuktató Farell elnök alatt. Perón ekkoriban talált támogatókra a munkás szakszervezetekben, akiket minden erejével támogatott. 8 órás munkaidőt, pihenőnapot, és nyugdíjat vezetett be az elnök engedélyével. Evita mindenhová elkísérte férjét, támogatta mind a politikában, mind a magánéletben. 1945 októberében a Perónisták felgyújtották a Critica című újság szerkesztőségi épületét, emiatt Perónnak vissza kellett adnia hivatalait, sőt rövid időre le is tartóztatták. Éva összegyűjtötte szerte az országban Perón támogatóit, és tüntetésre hívta őket, amelyre végül két-háromszáz ezer ember ment el, hogy támogatójuk szabadon bocsátását követeljék. Céljukat elérték, Perónt kiengedték, majd néhány nappal később, 1945. október 21-én a pár titokban házasságot kötött.

1951 júniusában diagnosztizálták – többszöri rosszullét után –, hogy Evitának méhnyak-
rákja van. Ekkor még műthető lett volna, ő azonban nem akart eltűnni a nyilvánosságról. Míg kórházban volt, antiperónista csoportok „Éljen a rák!” feliratokat festettek az épületekre. 1952 májusában még megjelent a közvélemény előtt a Casa Rosada erkélyén (33 kilóval könnyebben), majd július 26-án meghalt. Az ország népe gyászba borult, testét bebalzsamozták és üvegkoporsóba tették. A koporsót egy bazilika termében helyezték el, ahová 3 héten keresztül zarándokoltak el a gyászolók. Perón bukása után az új kormány kiutasította a holttestet az országból, de Perón harmadik felesége, Isabel Martínez, miután átvette férje helyét, engedélyt adott rá, hogy a koporsót és a holttestet visszaszállítsák és végleg Argentínában maradjon.

A Recoleta kerület tele van fényűző butikokkal, itt található a méregdrága Bullrich bevásárlóközpont is, vagy a kicsit olcsóbb Buenos Aires Design center, ami szintén üzletekkel és éttermekkel van tele. Elérhető áru Buenos Airesben a taxi, ezért ne félj ezzel közlekedni. Ráadásul sok bérkocsi van, vagyis hamar le lehet inteni egyet menet közben! Valamennyi autó egységesen fekete-sárga színt visel, így könnyű megismerni az utcán.

Ha vásárolni szeretnél, a Recoleta kerületből taxizz el a belvárosba, a Viamonte sétálóutca közepén lévő Galerias Pacificóba. Ez is egy fantasztikus gyönyörű plaza, ahol minden kapható. Ne feledd, hogy itt még pénzváltó helyiség is működik az alagsori szinten! Ez fontos, hiszen Argentínában a pénzmosás elleni törvény miatt nagyon nehéz valutát váltani.

Jól lehet pénzt költeni Buenos Aires új büszkeségének területén, s ez nem más, mint a Puerto Madero. 1991-ig ez a terület raktárházak sokasága volt, ami nyüzsgő, impozáns étterem negyed, remek sétánnyal, s egyetemi épületekkel. A város büszkesége. A vízparton kialakított apartman házakban drágán adják a lakásokat, egy-három millió dollárt is elkérnek értük, s az érdekes, hogy veszik. Sikk lett itt lakni. Különösen a vízi sportok szerelmeseinek, hiszen itt működik a Yacht Club Puerto Madero is. A vízen hajómúzeum is üzemel, bárki megtekint heti a Fragata Sarmientót, amely több mint 100 éves. Az új negyed egyik látványossága a tangó emlékszobor. Acélból készült, s azt a jellegzetes zeneszerszámot formázza, amely a tangó fő hangzásvilágát adja, vagyis a tangóharmonikát.

Az éttermek közül a helyiek az Estilo Campot tartják a legjobbnak, amely terasszal és hatalmas belső terekkel, sőt VIP-teremmel is rendelkezik. Érdekesség a belső dizájn: hatalmas francia tölgyből készült erjesztő hordókat láthatunk az étteremben az asztalok között.

Szintén hemzseg az emberektől a La Boca negyed is, amely messze van a Puerto Maderótól, de ez is óriási turistalátványosság. Sőt, még nagyobb, mint a Puerto Madero. Itt találhatók a híres színes bádogépületek, amelyeket annyian fotóznak világszerte, ha Buenos Airesben járnak. A La Boca ma már Buenos Aires imázs-helyszíne, itt is mindenki tangózik az utcán, sok festő állít ki, utcai árusoktól vehetünk emlékbe csecsebecséket, s fényképeztetheted magadat a Club Atletico Boca Juniors’ focicsapatának tagjaival. 

Olyan az egész La Boca, mint egy megelevenedő képeslap a speciális atmoszférájával. La Boca központja a Caminito utca, ezt kell megadni a taxisofőröknek, ha oda igyekszel. Nem hosszabb 100 méternél, mégis el lehet itt tölteni akár két órát is. Vagy még többet, ha beülsz valamelyik tangóétterembe, eszel, iszol és közben élvezed az egész nap folyamatosan zajló bemutatókat. Ha akarsz, Diego Maradona aláírásával ellátott labdarúgó-mezt is vehetsz, sőt Maradona-hasonmásokkal fotóztathatod magad.

Még mindig a vásárlásnál és az evésnél tartva a Palermo Soho kerület Plaza Cortazar terét és környékét ajánlják még nagyon a helyiek. Hihetetlenül szép, s exkluzív, minimál stílusban berendezett butikok sorakoznak itt, s tényleg remek éttermek. Ha a környéken nagyáruházra vágysz, keresd fel az Alto Palermót, ez többemeletes bevásárlóközpont. Palermónak van egy Hollywood elnevezésű része is, itt sok bár üzemel, főleg este és éjszaka van pörgés. A Juan B. Justo Avenue a nyüzsgő élet központja.

Palermóból visszafelé tartva a város irányába érdemes megállni a botanikus kertben, az állatkertben és a japánkertben. Nem messze innen található a Galilei planetárium is, amely sok izgalmas programot ígér a csillagászat iránt vonzódóknak. A Február 3 parkban, ami pár lépésnyire van innen, hatalmas mesterséges tó várja a kirándulókat, a vízparton lehet piknikezni, vagy csak leheveredni egy kicsit napozni.

Feltűnő, hogy a parkokban sok a hivatásos kutyasétáltató. Egy-egy kutyasétáltató sokszor 12 ebet is visz magával, vagy az ebek viszik, rángatják őket, csak hozzáállás kérdése. Groteszk látvány ennyi kutyával sétálni, de a gazdáknak ez megfelel, a sétáltató meg pénzt kap a szolgáltatásért. 

A luxushotelek természetesen mind a Recoletta kerületben vannak, hiszen ez a csúcs a városban. A Four Seasons hotel alatt található a kerület tíz-tizenkét legjobb étterme. Ne ijedj meg attól, hogy egy soksávos felüljáró alá építették ezeket a vendéglátó egységeket, ettől még sokan járnak ide, s kedvelt helyek! Mindenhol nagy választékban kínálják a marhasültek mellett az argentin borokat, amelyek nemzetközi rangot vívtak ki maguknak az ízükkel és szerény árukkal az utóbbi években. Recoleta kerületben egyébként elegáns borboltok is vannak, ahol vásárolhatsz magadnak remek argentin nedűket. Ha kell, akár Európába is elszállítják, s akkor nincs gondod a csomagolással. A legmenőbb borboltokba nem is lehet csak úgy bemenni Recoletán, hanem csengetni kell, s akkor az eladó kinyitja az ajtót, s egyénileg foglalkozik veled, ajánl részedre, s ha igényed van rá, még kóstolni is lehet, hogy ne vegyél zsákbamacskát.

Buenos Aires a bőr hazája, itt készülnek a legfinomabb bőráruk. Egy bőrkabát nem több 150-250 dollárnál, ami remek ár. A bőrmanufaktúrákban öt óra alatt elkészítenek egy kabátot az anyag kiszabásától kezdve a végső varrásig a te méretedre.

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 104 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás