Sivatagi sikk Namíbiában
február 22, 2017
Édes semmittevés Zanzibáron
február 22, 2017
Sivatagi sikk Namíbiában
február 22, 2017
Édes semmittevés Zanzibáron
február 22, 2017

Az Azamara butikhajók!

Az Azamara butikhajók!

A világ tengereit járó hajók közül az egyik kedvenc az Azamara társaság, amely több újdonságot is bevezetett az iparágban. Kisebb hajóival szinte minden látványos öbölbe, fjordba be tud úszni a világon. A legtöbb hajótársaság nem marad a kikötőben éjszakára, délután 5-6 óra körül elhajóznak. Az Azamara hosszabb kikötőben való tartózkodást, esti kirándulási lehetőségeket és éjszakázást is nyújt.

Az Azamara Quest és az Azamara Journey minden útján egy alkalommal valami helyi ismert épületet és egy különlegességet mutat be látványos műsorral az utasainak. Ezeket a rendezvényeket hívják AzAmazing Events-nek. Csak akkor kell fizetniük érte a vendégeknek, ha feliratkoznak, de nem vesznek részt az eseményen. Ez is újdonság a hajózási iparágon belül.

A legtöbben már azon a hajóúton befizetik a következőt, amin vannak, mert így jelentős kedvezményhez jutnak.  A legnépszerűbb természetesen az elnöki út. Larry Pimentel, az Azamara elnöke és neje, Sandi minden évben egy utat tesz a Questel és egyet a Journey-vel.

Hogy egy kis kedvet csináljak a különleges eseményekhez, hadd soroljam fel, hogy az Azamara két hajója milyen különlegességeket biztosított már az utasainak. Az ötletek tárháűza kifogyhatatlan, minden esztendőben az Azamara hajók utasai újabb és újabb AzAmazong Event esteken vehetnek részt.

Kezdjük a Journey rendezvényeivel.

Az izraeli Haifaban fáklyás koncertet rendeztek az amfiteátrumban, amely 2000 éves, teljesen felújított, restaurált. Klezmer zene szólt, amit az askenázi zsidók, vagyis a kelet európai telepesek honosítottak meg.  Falafel, kuszkusz, baklahava, humusz… Ilyen finom ételeket szolgáltak fel.  A bibliai idők óta termelnek itt szőlőt, így a jó borok sem maradtak el, amelyet  szimfonikus zene hallgatása közben lehetett kóstolgatni.

Szevasztopulban még extrább volt a program. A Fekete-tengeri haditengerészet U-alakú Kihalkovszkaja Battery erődítményében katonazenekar játszott. 1932-ben alapították a  pezsgős koncert igazán különleges helyszínét.

A kusadasi Odeon római színházban lévő program mindenkit ámulatba ejtett. Az ősi Ephesusban 250 ezer ember lakott. Bach, Vivaldi, Mozart zenei koncertet lehetett végigélvezni.

Krétán, s ezen belül Chaniában utcabált rendeztek.  Tsikoudia szőlő brandyvel, muszakával, sajtokkal, s görög salátával. Természetesen helyi folktáncosok is felléptek a főtéren.

Ibizán hippi beach partit tartottak. A hatvanas éveket idézte. A helyszín a Nassau Beach Club volt, ami a celebek kedvenc helye. Az elképesztően szép Playa de Bossa tengerparton senki sem maradt szomjas…

Santa Margherita már önmagában vonzó helyszín. Az 1678-ban épült villában, a Villa Durazzóban rendeztek partit, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Ligur-tengeri öbölre. Laza stílus, remek hangulat jellemezte az estélyt, olasz melódiák, szoprán és tenor operaénekesek előadása fokozta a hangulatot. Ínycsiklandozó ligur-tengeri specialitásokat szolgáltak fel.


Sorrento sem maradhatott ki a sorból. O Sole Mio és a Funicoli-Funicolá olasz slágerek innen származnak. A kereskedők, pizza készítők, halászok városa. S innen származik a Limonchello likőr, ezt is meg lehet kóstolni a Piedigrotta és Agrumento magánkertekben rendezett partin. A tánc kötelező volt a vendégeknek.  Megismerhették az utasok élőben a Tarantello táncot és zenét.

Fethiye Törökországban található. Az Ezeregy éjszaka meséi elevenednek itt fel. Az Aksazlar-öbölben az Ottoman Janissery zenekar fogadta a vendégeket, akik nagy török fiesztán vehettek részt.

Dubrovnikban a St. Ignatus téren volt a rendezvény. Ez a legöregebb kikötővárosa Európának. A szépen kivilágított templomtéren 45 perces folklór műsort láthatott a nagyérdemű a Lindjo és Vokal Mareta csoport előadásában. Előtte tipikus horvát ételeket, szárított barackot, szilvát, s friss fügét kínáltak, Kóstolni lehetett borokat, likőröket is. Körülbelül 40 lépcsőt kellett megmászni, barokk köböl kirakott lépcsősoron. A fergeteges műsort állva tapsolták az amerikaiak, ausztrálok, kanadaiak, akik valószínűleg még hasonlót soha sem láttak.

Limmaszol Ciprus kedvelt nyaralóhelye. A vendégeket a nagyvároshoz közeli Omodos faluba vitték, ahol hangulatos esten vehettek részt, szőlőbirtokokkal körülvéve. Évszázadok óta bort termelnek ezen a vidéken, méghozzá nemes nedűt.

Kochiban, Indiában egy kifestett elefánt fogadta a vendégeket, akik kipróbálhatták a henna tetoválást.  A henna szerelemet és jó szerencsét hoz, az ősi hiedelmek szerint. A térség híres a tenger gyümölcsi ételekről és a kókuszról. Az előadáson neves helyi művészek mutatták be a régi rituális táncaikat.

Bangkokban, vagyis a thai fővárosban a Sanphet Prasart palotában rendezték az estélyt, ahova fáklyákkal kirakott úton juthattak be a vendégek.  A 14. századi uralkodók palotájának hű mása ez. A trükkös bambusz táncot és más helyi kulturális elemeket mutattak be a show-ban. S thai ételeket szolgáltak fel.

A myanmari Yangoonban elefánt tánc, mágusok, faszobrászok, főzőbemutató, gála vacsora volt a Népek-terén. Kínai, indiai és burmai konyha keveréke, amit a myanmari városban kínálnak.

Marseilleben a Pharo-palotában fogadták a vendégeket, ami egykor Bonaparte Napóleon nyári rezidenciája volt. Eugénie császárnő építtette. Marseille kikötőjére néz. Provence i borok.

Nesben középkori partin vehettek részt a szerencsések a Cahteau de la Napoule-ban. 14 századi épület, amit leromboltak majd ujjá építettek nyolc alkalommal. Táncosok, akrobaták, varázslók szórakoztatták a nagyérdeműt a parkban, ahol Art Nouveau-szobrok között lehetett sétálni.

Az Azamara Quest speciális rendezvényei legalább ilyen nagyszerűek voltak. Nézzük, mit kínáltak?

Gibraltáron a Royal Regiment koncertet lehetett meghallgatni a szikla tetején lévő St. Michaeles barlangban.

St. Tropezben lovaspóló mérkőzést rendeztek a hajóutasok tiszteletére. A perzsa uralkodó család tagjai lovaspólóztak, már az 5. században. Azóta is az arisztokraták sportja ez. Iszonyú gyors, s csodaszép argentin lovak száguldanak a pályán, miközben a nyeregben ülők megpróbálják az alig narancs méretű labdát beütni a kapuba, hogy gólt érjenek el.

Bilbaóban a Baszk konyha remekeit lehetett élvezni, 3 Michellin-csillagos szinten. Enoco Atxa, az Azurmendi sztár szakácsa mutatta be ételeit. Halak, húsok, sajtok szerepeltek az étlapon.  Saját magának termel az étterem minden alapanyagot.  A táncosok műsora közben  Txakoli-borokat szolgáltak fel.

Szentpétervárott a Mihalkovszkij-színházba szólt a meghívás, ahol orosz balett előadás volt.

Az izlandi Reykjavikban kikötő-fesztivált rendeztek a színes házak mentén.

Belfastban a Titanic múzeum látogatása nyújtott extra élményt. 1912-ben süllyedt el a világ legluxusabb hajója az első útján. A 100 éves centenárium alkalmával nyílt meg az észak-ír fővárosban a múzeum. Lehetett emlékezni az áldozatokra.

Alesund mesebeli kis falu. Art Nouveau stílusú, amit Gaudi, Klimt, Macintosh alkotott meg.  A templom orgonájának hangja maga a csoda. Halolaj-gyárban volt a parti, ami nem egy megszokott helyszín.  Rénszarvas kolbászt, s aquavit italt, ami a mi pálinkánkhoz hasonlít kínáltak.

Oslóban a királyi birtokon, amit a norvég királyi család 1305 óta használ fogadták a vendégeket.  Utána egy szabadtéri néprajzi múzeumban volt parti.

Amalfi a Salernoi-öböl ékszere, ami a hegytetőről a legszebb.  Olajfák, citromfák, cédrusok hazája ez.  A 11. századi Ravello-villában a híres Villa Rufolóban fogadták a vendégeket. Richard Wagner Parsifal című darabjának második felvonását ennek a villának a kertje inspirálta.  The Campani jazz-zenekar adott koncertet. A nézők olyan környezetben ültek, amely csak képeslapokon látható…

Taormina Szicília egyik legfelkapottabb turista paradicsoma. Castello di San Marco volt a helyszíne a rendezvénynek. A 17. században épült. Gazdag aranyozásáról híres. Remekül megőrizték a restaurátorok az eredeti állapotát. Szicíliai ételek és borok várták az utasokat. Megkóstolhatták a kardhalat fenyőmaggal, s a helyi rizottót. A kék égbolt alján az Etna vulkán tűnt fel.

Hvar-sziget is felkerült a rendezvényhelyszínek listájára. Ana Rucner horvát csellista adott koncertet, s közben a helyi borokat, konyakokat, szárított gyümölcsöket, s finom ételeket szolgáltak fel.

Kotorban naplementét lehetett élvezni az ősi várfalaknál. A helyi bor, a Rakija, a helyi étel a prigonice egyaránt ízlett mindenkinek. De a fűszeres kolbász, s a polip is sikert aratott. Az énekeseket egy ősi hangszerrel, a gusléval kísérték, amelynek különleges hangja van.

Monte Carlóban az Ócenográfiai múzeum adott helyet a rendezvénynek. Halak, korallok, várták az utasokat, összesen 90 akváriumban. Élő jazz, francia melódiák szórakoztatták a vendégeket.

Bassetere a St.Kitts elnevezésű Karib-szigeten található. Fairview Greathouse volt a helyszíne a rendezvénynek, ami a gyarmati időket idézte.  Öntötték a rum puncsot, amitől hamar be lehet rúgni, nem is volt rossz kedve senkinek..

Charlesston talán a legkülönlegesebb helyszínként szolgált. Látogatást tehettek a vendégek egy repülőgép anyahajóra, a USS Yorktown-ra, amely a második világháborúban szolgált, s a vietnami háborúban  is részt vett.

Charlotte Amalia az Amerikai Virgin-szigetek fővárosa, a gyémánt üzletek főhadiszállása. Karib-tengeri kalózok történeteit hallgathatták a vendégek, miközben rummal itatták őket.

St.Maarten a Holland Antillák szigete, Philipsburg a fővárosa. Egy csodás 133 hektáros birtokon, ahol kókusz ültetvények, mangó-, banán-, és papaya fák láthatók, volt a rendezvény. Meg is lehetett kóstolni ezeket a gyümölcsöket.  Húsz személyes Calypso-zenekar játszott.

Ha szeretnél ilyen, s ezekhez hasonló különleges helyekre eljutni, s az amúgy remek hajóutak mellett részt venni egyedi rendezvényeken, akkor keresd az Azamata hajótársaság útjait, s nem fogsz csalódni.  Az út árában benne foglaltatik minden, az ételek, italok, a fedélzeti szórakoztatás, az AzAmazing Event programja, s a borravaló is.

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 104 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás