Kutyaszán-hajtóknál jártam Alaszkában!
szeptember 1, 2018
Hotel Knížecí cesta – a kikapcsolódás csúcsa!
szeptember 20, 2018

Ma a leghíresebb spanyol étel, a paella világnapja van!

Kedves meghívást kaptam Spanyolország új magyarországi nagykövetétől, Anunciada Fernández de Córdova asszonytól. Néhány újságíró kollégával és utazási irodás szakemberrel együtt ebéden látott vendégül a rezidenciáján, a budapesti Eötvös utcai Hatvany-Deutsch palotában.

 

Hirdetés

A meghívás apropóját az adta, hogy az elmúlt egy évben sikerült több mint 30 százalékkal növelni a magyarok spanyolországi utazásainak számát, ezt szeretnék tovább növelni, s ehhez kérték a mi segítségünket. Már nemcsak Budapestről, hanem Debrecenből is van közvetlen légi járat Spanyolországba, s egyre több társaság tartja fontosnak, hogy minél több spanyol nyaralóhelyre indítson gépeket hazánkból. Az egyik legutóbbi célpont az észak spanyolországi Santander, ahova menetrend szerinti járatok közlekednek a magyar fővárosból nemcsak nyáron, hanem télen is.

 

 

Mrs. Teresa Ortiz, a Spanyol Turisztikai Hivatal Bécsben dolgozó, de hazánk turizmusáért is felelős konzulja, s Jaime Hecht Lombardo, a Spanyol Turisztikai Hivatal magyarországi képviselője a fogadáson elmondta, hogy a turisták jelentős része a spanyol gasztronómia, a jó borok és a finom ételek miatt keresi fel országukat. Bejelentették, hogy szeptember 20-a, azaz a mai nap a nemzeti ételük, a paella világnapja, s ez alkalomból mi is ezt a csodás ételt kaptuk ebédre főételként, hatalmas serpenyőből tálalva – a hideg gazpacho zöldségleves után.

 

 

A paella vitathatatlanul a leghíresebb spanyol étel. A sáfránnyal ízesített ételspecialitás regionális eredetű, ami napjainkra Spanyolország nemzeti eledelévé vált.

A hagyomány szerint a Valencia melletti Abufera-tó nevű édesvízi lagúna környékén főzték először. Eredetileg angolnábólcsigából és zöldbabból készítették. Egyes szakértők szerint a paella eredetileg sózott tőkehalból és rizsből álló böjtös étel volt.

 

 

Ma a klasszikus paella valenciana alapját főleg a csirke- vagy nyúlhús adja. Ezt a szárazföld belsejében élő kertészek részesítették előnyben, míg a tenger gyümölcseivel dúsított változatát (paella marinera) érthető módon a halászközösségek. Az arabok által Valencia környékén meghonosított rizs adja az ételbe belekombinált „köretet”, amit a hívő spanyolok mindig kereszt alakban tesznek a serpenyőbe. A turisták számára persze igyekeznek minél gazdagabb változatokat az asztalra tenni, minden rendelkezésre álló földi jóval kiegészítve.

A paella egytálétel, amit fedő nélkül készítenek széles, lapos, kétfülű serpenyőben. Az étel tulajdonképpen erről az edényről kapta a nevét. A rizst a La Mancha vidékén termesztett sáfránnyal színezik sárgára. A többi hozzávaló között lehet a murciai szárított édes paprika, az andalúziai olívaolaj és friss zöldségek, valamint a helyben termesztett citrom leve és egy kevés száraz fehér bor. A főzés során a rizst nem szabad keverni, ezért nagyon fontos az egyenletes hő, hagyományosan a fatüzelés.

 

 

A budapesti rezidencián hagyományosan egyenesen a serpenyőből fogyasztottuk a főételt, ki-ki a saját kanalával. A paella ma ünnepi eledel, fogyasztása családi vagy baráti összejövetelek fénypontja. Számunkra is az volt, én például kétszer is szedtem belőle, annál is inkább, mert tele volt chorizóval. A chorizo a spanyol, főként az asztúriai konyha egyik jellegzetes kolbászterméke, amely nagyon hasonlít a magyar füstölt kolbászhoz.

Ha valaki Spanyolországba utazik, feltétlenül kóstolja meg a paellát!

www.spain.info

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás