A Round-sziget a Seychelles egyik gyöngyszeme!
március 11, 2018
Magyarország egyik gyöngyszeme, a zalai termál-völgy szívében található szállodakomplexum, a Batthyány Kastélyszálló!
március 16, 2018
A Round-sziget a Seychelles egyik gyöngyszeme!
március 11, 2018
Magyarország egyik gyöngyszeme, a zalai termál-völgy szívében található szállodakomplexum, a Batthyány Kastélyszálló!
március 16, 2018

Új-Zéland, a „Sauvignon Blanc ország”

A Gisborne borvidék Új-Zéland északi szigetén, a fővárostól, Aucklandtől dél-nyugatra található. Itt készítik Új-Zéland legjobb Traminijét, Chenin Blanc-ját. A Millton Estate borászat az élenjáró mindkét bor esetében. Persze ezeken a területeken találhatunk Chardonnay szőlőt is, méghozzá nagy mennyiségben. Az alapanyagból meglehetősen krémes bort állítanak elő, ezt a stílust nagyon kedvelik az európaiak, főleg az angolok. S persze én is!

Hirdetés

A Gisborne-régióban nemrégiben felütötte fejét a túltermelés, így a Grapegrowers New Zealand tájékoztatása szerint a Gisborne régióban erősen csökkenteni fogják a termelést.  A régió legnagyobb cége, a Pernod-Ricard is nemrégiben bejelentette, jelentősen csökkentik a termelést és a felvásárlást is. A Gisborneban élő termelők most félnek először igazán, hiszen egészen eddig szinte bármit el tudtak adni, annyira ment a szekér, most viszont a túlkínálat mindenhol megmutatkozik. 

Új-Zéland több mint két évtizede erőteljesen növekedett, és a nemzetgazdaságban is kulcsszerepet kapott a szőlészet és a borászat, a gazdasági válság viszont ott is felütötte a fejét. A Wine Spectator szerint csupán az elmúlt hat évben, az ország borexportja átlagosan 27 százalékot emelkedett, azonban az új szőlőültetvények termőre fordulásával együtt most már túl sok a bor.

Egész Új-Zéland jelenleg hetvenmillió literrel termel többet, mint amire szükség lenne, és a szőlőterületek nagyságát is figyelembe véve, ez nagyon nagy szám. Central Otagoban is jelentkeznek már a válságtünetek, és a fent már említett Gisborne-on kívül a Marlborough régió termelőinek is gyűlik a ránc a homlokukon. 

Az amerikai szaklap internetes kiadása ugyanakkor rámutat arra, hogy a Gisborne régió egyik veszte az lehet, hogy túlságosan is alapoztak a Chardonnayra, pedig a világ jelenleg még mindig fürdik ebben, ráadásul Új-Zéland úgy került be a köztudatba, mint Sauvignon Blanc ország, amely tovább bonyolítja a helyzetet. Annak ellenére, hogy a cég folyamatos marketing eszközökkel próbál javítani a Chardonnay értékesítésén, nincs könnyű dolga, hiszen míg a Sauvignon szárnyal, a hazai és a nemzetközi kereslet folyamatos, addig a Chardonnay piaca egyre szűkül. 

Igaz ugyan, hogy a kis, butik pincészeteknél egyelőre nem számottevő a probléma, de az ő forgalmuk jelentéktelen, miközben a nagyvállalatoknál a Chardonnay értékesítés szinte már nevetségessé vált. Egyre többen vallják be, hogy nehezen adnak túl a fajtán, hiába van bent a köztudatban, hogy a legismertebb és a legjobban értékesíthető fajta a világon, ez valójában csak egy mítosz. Túl sokan akarnak már világszerte osztozni a képzeletbeli Chardonnay-tortán…

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Booking.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 112 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás