Az extrém sportok és az adrenalin szint: Taupóban jártam
február 23, 2018
Nagyszénástól a Pantheon díjig – Hidvégi Béla a sikeres világvadász
február 26, 2018
Az extrém sportok és az adrenalin szint: Taupóban jártam
február 23, 2018
Nagyszénástól a Pantheon díjig – Hidvégi Béla a sikeres világvadász
február 26, 2018

Elefánt-szafarin vettem részt Zimbabwében

Egy zimbabwei fiesztára vagyok hivatalos a Boma központba a 33 ezer lakosú Victoria Falls településen, nem messze a világhíres vízeséstől. Ez egy régi időket idéző, csak fából készült bungalókat felsorakoztató szafari lodge közepén található. A bejáratnál helyi népviseletnek megfelelő kendőt kötnek rám, s az arcomra totem jeleket festenek. Mindenkinek más színűt és más motívumot. Van, aki egy teljes zebra festményt kap az orcájára.

Hirdetés

Óriási szafari sátorba lépek be. Hatalmas lángon sül a bárány, grill pultoknál izzik a faszén, tízféle hús van kihelyezve az impala steaktől kezdve a marha oldalasig minden. Roskadoznak a pultok az előételektől, salátáktól, gyümölcsöktől, vas kondérban fortyog a krumpli leves. Hová csöppentem?  Micsoda kontraszt. Pár lépéssel arrébb éheznek, itt meg mindenki dorbézol…

Kukorica sörrel fogadnak, a helyieknek ez a kedvencük. Csak udvariasságból nem köpöm ki, egy kortynál többet azonban nem tudok lenyelni. Borzasztó erjedt, ecetes ízű kotyvalék, amit bádog csészéből isznak. Aztán előételnek krokodil húst hoznak. Ez is kuriózum a számomra, s most kellemes a meglepetés. Ennek a szörnyű fenevadnak elég száraz húsa van, de finom meggrillezve. Nem úgy, mint a kecses, csodás alkatú impaláé. Az impala steak nagyon rágós, inas. Ennél furcsább már csak a grillezett, de kiszárított rovar lárva lehet, amit folyamatosan kínálnak, de nem kóstolom meg. Erre már nem visz rá a lelkem. Ez a Celeb vagyok ments ki innen tévé show szereplőinek való, akik minden undorító dolgot bevállalnak, csak képernyőn legyenek…

Korán kell kelnem másnap. Elefánt szafarira indulunk a feleségemmel, s ez a napfelkeltében a legszebb. 6 óra 30 percre várjuk a dzsipet, hogy kivigyen minket a terepre. A vezető hölgy elmondja, 3 elefántjuk van, ezzel csinálják a szafarikat. Az egyik saját, 60 ezer dollárért vették, a másik kettő bérelt elefánt. (Ilyen is van????) Nehéz elefántot szerezni, annak ellenére, hogy vadon nagyon sok él. Befogni nem szabad őket, csak azokat, amelyek sérültek, vagy betegek. Ezeket az egyedeket meggyógyítják, s aztán trenírozzák, s mivel a vad környezetből kivett állatokat már nehéz lenne visszaszoktatni az eredeti élőhelyükre, így leginkább szafarikra használják.

A nagyobb méretű hím és a kisebb nőstény elefántot választjuk. Húsz-huszonkét évesek. Jön velünk azonban a szafarira a harmadik, a legkisebb is, mert nem szabad a csapatot soha külön választani, nehogy depressziósak legyenek.

Kényelmesen elhelyezkedünk a vezetőink mögött az elefántokon, már emennyire lehet, hiszen olyan széles terpeszben kell ülni, hogy az ember csaknem izomszakadást szenved. Rámpáról szállunk fel a hatalmas állatokra, amit az elefántok utálnak. Hogy miért, azt nem tudni, de alig akarnak oda állni a rámpához.

Nekiindulunk a nagy útnak. Elől gyalog a szafari vezető, akinél elsősegély csomag és egy puska is van. Mögötte a kis elefánt, aztán jövünk mi, a két nagyobbal. A puskára szükség van, mert oroszlántól kezdve bármilyen vadállat mellénk szegülhet. Nagy veszélyben nem vagyunk, hiszen az állatok tartanak az elefántoktól, de soha nem lehet tudni. Meg le is eshetünk az elefánt hátáról, s megsérülhetünk, amit megérezhetnek a vadak.

Egy folyópartról indulunk, s árkon-bokron át haladunk a gyönyörű tájon. Igazi vad bozótos. Mint a filmeken. Az elefántjaink folyamatosan törik le a fák ágait az ormányukkal, s esznek. Megállás nélkül, hiszen nekik naponta 16 órán át kell táplálkozniuk, hogy elég energiájuk legyen. Legalább 300 kiló növényt meg kell enniük, s több száz liter vizet kell hozzá inniuk. Még a karvastagságú ágak sem okoznak nekik gondot, állítólag ezekben több a víztartalom, mint a vékony ágakban, meg levelekben, ezért eszik.

A távolban látjuk a Viktória vízesés párafelhőit. Nagy a kontraszt, hogy a vízesésnél 550 millió liter víz hull a mélybe percenként, a bozótosban pedig 5 hónapja egy csepp eső sem esett. Minden nagyon száraz. Szeptember közepén, végén kezdődik az esős évszak, s akkor aztán napok alatt kizöldül a természet, megújul minden, könnyebb élet kezdődik a vadaknak is.

Az elefántok nem állnak meg. Nincs akadály, ha lenne, letiporják. Sok fát látunk emiatt kidőlve, letaposva, széttépve. Csak ha a kisdolgukat végzik, akkor pihennek pár percet, a nagydolgot is menet közben végzik. Szerencsénk van, útközben nem jön se oroszlán, se bivaly, se majmok, nem kell a főnökünknek használni a fegyverét. S az út végén az elefántok még mutatványokat is csinálnak, sőt ráülhetünk a lábukra, etethetjük őket, megsimogathatjuk az ormányukat, ami nagyon szúrós, kemény bőr van rajta. 40-45 ezer izomrostból áll egy elefánt ormánya, olyan erős, hogy egyetlen csapással leterít egy oroszlánt, vagy el tud hőzni vele egy embertörzs vastagságú fát.

Hirdetés

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még közel 200 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

 

Booking.com

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 109 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás