Felkészültél az utazásra? A „hotelkopter” már utasokat szállít.
augusztus 16, 2017
A politikusok kedvenc ételei: Putyin a fagyira, Trump a street foodra esküszik, Merkel pedig a magyar lecsót (!) szereti
augusztus 18, 2017

Konyakszínű borokat kóstoltam a portugáliai Portóban!

Portugália és Magyarország között sok a hasonlóság. A két állam szinte egyidős, királyi vérünk is csörgedezik a portugál uralkodó dinasztiákban. Területünk, népességünk, nemzeti jövedelmünk közel azonos. Mindkét nép szereti a bort, több száz éves hagyománya van a szőlőtermesztésnek.

Én nagyon kedvelem a bort. Járok kóstolókra, így első kézből állíthatom nektek, hogy boraink karaktere igen hasonló, pedig Portugáliában más szőlőkből készülnek a nedűk, mint nálunk. Különlegesség, nem?

Nincs annál kellemesebb őszi-téli szabadság, mint elrepülni Budapestről Portugáliába, s végigkóstolni a Duoro-folyó völgyében, s Porto városában a legfinomabb portugál nedűket. A TAP légitársaság direkt járatot üzemeltet Budapestről Lisszabonba, ahonnan csak egy „ugrás” Porto. Menj el! Fedezd fel! Én jártam itt, s imádtam!

Portugália egyik legfontosabb export cikke a portói bor. 1757-ban határolták el a borvidéket, ahol szigorú eredetvédelem alapján készítik a portói borokat. A Duoro-völgyében 40 ezer hektáron terem szőlő. Magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük a portói boroknak, amelyekre jellemző, hogy alkohollal erősítik, a hosszabb ideig való eltarthatóság érdekében. A Ruby portói 3 év, a Tawny 6 év érlelést kap, ízük mézre, szárított gyümölcsre emlékeztet. 90 gr/liter a cukortartalma.

Hamar be lehet rúgni a portói boroktól, én is nagyon vigyáztam, hogy csak mértékkel fogyasszam.

A legnagyobb borkészítési hagyománya Portugáliában a Vinhos Borges cégnek van, 1884-ben alapították ezt a borászatot. A Borges évi több mint hatmillió palack bort értékesít, s a fő terméke a Vinho Verde Gatao, vagyis a zöld bor, ebből legalább kétmillió üveggel adnak el évente. megkóstoltam, s tetszett. A boros cég amúgy ötven országba exportál, ami pestiesen szólva „nem semmi”!

A Borges fehérborai közül érdemes kiemelni a Meia Encostát, a Lellot, és a Borges Duorot. Hangsúlyoznom kell, hogy a Meiai Encosta érett, gyümölcsös, a szájban hűvösséget áraszt. A vörösboroknál úgy éreztem, hogy a fűszeresség jobban megjelenik, mint a gyümölcsösség. 

Ha kedvet kapsz egy portugál kiránduláshoz, s Lisszabonból továbbrepülsz Portóba, akkor érdemes a főhadiszállásod a Portóval szemben lévő Gayo településen felállítanod. Portóból sok hajó indul a Duoro-folyón, amelyről a különböző pincészeteknél ki lehet szállni, hogy részt vehess kóstolókon.

Majd elfelejtettem, a kaja is fantasztikus Portugáliában. Akár hideg falatokat kérsz a bor mellé, akár meleg vacsorát, mámorító érzésed lesz. Az ízek harmóniája lenyűgöz majd, ezt garantálhatom.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat. Ha szeretnél fél áron hozzájutni a népszerű utazási riportkönyveimhez, akkor menj a főmenüben a Könyv rovathoz, s on-line megrendelheted bármelyik riportkönyvemet 50% engedménnyel!

www.alomutazo.hu

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 104 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás