Túra a perui őserdőben – az Amazonas folyón
április 28, 2017
Ősi maja piramisok Belizben!
április 29, 2017

Osztriga és nagy fal a horvátországi Stonban!

Utazz a horvátországi Stonba, egyél osztrigát és nézd meg a nagy falat!

Ha bárkit megkérdeznének, hogy hol építettek nagy falat a világon, mindenkinek a válaszában azonnal a Kína szó tűnne fel, s a badalingi feljárat, amely Pekingtől egy órányi buszútra van. Pedig nemcsak ebben a távoli ázsiai országban épült védelmi fal, hanem itt Európában is, Horvátországban, Ston városában is, ami azonban – érthetetlenül – egy kicsit titokban maradt, s emiatt ezt az adriai települést sokkal, de sokkal kevesebben látogatják, mint amennyi turistát megérdemelne a történelmi múltja okán.

A Dubrovnikhoz közeli Stonban van a leghosszabb európai erődrendszert alkotó fal, a több száz éves építmény egyben a világ második legmonumentálisabb alkotása. Kár hogy olyan kevesen ismerik, akik nyáron délre készülnek Horvátországban, azok ne hagyják ki, keressék fel. Csak egy-két órát vesz igénybe, s maradandó élményt ad a nagy fal.

Ston pontosan a Peljesac-félsziget alján található, 15 ezer lakosa van mindössze, s 60 km-re fekszik a szárazföldön lévő Dubrovniktól.  A nagy fal 5 kilométer hosszú, körbeveszi a várost, felkúszik a hegyoldalba, megkerüli a Pozvizd erődöt, s visszatér a völgybe, ahol Mali Ston falu városfalával egyesül. Jó fotó téma.

A 15. században épült a fal, 30 figyelőállással, és 10 bástyaszerű építménnyel. S hogy mi célt szolgált ez a fal?  Lehet, hogy meghökkentő a válasz, de igaz, a település védte a legnagyobb kincsét, a sót, amit itt termeltek ki lepárlásos technikával. Persze egyben védte a dubrovniki köztársaságot is.

Ma egyértelműen turisztikai látványosság, 2009 óta mászható meg, komoly, s igen drága renoválási munkálatokat követően. Ha meleg van, akkor nem könnyű megmászni a nagy falat, de érdemes, mert a magasból pazar a kilátás.

A só kitermelés napjainkban is nagy erőkkel zajlik, ha arra jársz, vegyél ebből a sóból, s tapasztalni fogod, hogy kiváló, egészen más az íze, mint a megszokott asztali sóé. Élelmiszerboltban vedd meg a sódat, ne a szuvenír árusoktól, mert azok háromszoros áron kínálják, kis kiszerelésben. A sóból pedig akár egy kiló is hamar elfogy otthon, a háztartásban.

A falon kívül van még egy ok, amiért érdemes Stonba utazni. S ez az osztriga. A tenyésztett osztriga itt a legjobb a világon! Sokan azt hiszik, hogy a kedves kis kikötőben kell keresni a jó vendéglőket. De nem így van. A legjobb étterem bent van a városban, viszonylag távol a víztől, ez a Konoba Bakus, én is itt kóstoltam meg a friss osztrigát citromlével, de ettem rántott osztrigát is, sőt az osztriga levest sem hagytam ki. Levezetésként pedig hatalmas kagyló és ráktálat fogyasztottam el, amely igazán finom volt. Már nem emlékszem pontosan mennyit, de elég sok pénzt hagytam ott az étteremben, igaz főúri lakomám volt.

Kocsival egy óra alatt beértem Stonból Dubrovnikba, amely szintén egy fallal körülvett város, de ezen a falon körbemenni sokkal könnyebb, s itt a kilátás sem annyira lenyűgöző, leginkább piros háztetőket látni.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat. Ha szeretnél fél áron hozzájutni a népszerű utazási riportkönyveimhez, akkor menj a főmenüben a Könyv rovathoz, s on-line megrendelheted bármelyik riportkönyvemet 50% engedménnyel!

www.alomutazo.hu

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 104 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás