Teddy Beer – szuper gasztrokocsma Szentendrén
február 24, 2017
Hajós, a pincefalu
február 24, 2017
Teddy Beer – szuper gasztrokocsma Szentendrén
február 24, 2017
Hajós, a pincefalu
február 24, 2017

A Dél-balatoni Borút Egyesület

A magyar természeti és kulturális örökség része a minőségi borászat. Ezekhez az értékekhez mérhető gasztronómiai, vendégfogadási kultúrát várnak el a borút állomásaitól, amelyeket szigorú minősítési szabályok szerint választanak ki és vissza-visszatérően ellenőriznek a Dél-Balatoni Borút Egyesület szakmai vezetői. Az 1999-ben alakult egyesület tagjai a borút pincészetei, vendéglátói, szállásadói, valamint a térség hegyközségei és települései. A Balaton déli partja mentén közel negyven minősített borúti állomáson – pincészetekben, éttermekben, szálláshelyeken, és kézműves műhelyekben – várják a borvidék szőlő és borkultúrája, a táj hagyományai iránt érdeklődő látogatókat egész évben.

A dél-balatoni borok íz világának, a terület sajátosságainak, kiváló vörösborainak, gyümölcsös, friss fehérborainak, rozéinak és habzóborainak megismertetését tűzte ki céljául a Dél-balatoni Borút Egyesület, amelynek tagjai nemcsak a „magyar tenger” főszezonjában, de ősztől tavasz végéig is várják a Balatont és a hangulatos borokat kedvelőket pincéikben.

  • A borászatok összefogásának az adta az alapját, hogy közös munkával érjék el, hogy a Balaton partján valóban balatoni borok kerüljenek a poharakba – mondta Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke. – Szerencsére ma már nemcsak a borászok, hanem a gasztronómia képviselői közül is többen osztják ezt a gondolatot, és ők is részt vesznek az összefogásban.

A dél-balatoni pincészetek abban is egyetértenek, hogy a nyári szezonon kívül pincéiket a téli-tavaszi időszakban is nyitva tartsák, ezzel folyamatos elérhetőséget és kikapcsolódási lehetőséget biztosítva a ma egyre népszerűbb gasztro turizmus számára.

 

A Balaton vizén tükröződő napsugarak, a somogyi dombok talaja és a kedvező lejtők kombinációja révén a Dél-Balaton már a történelmi időkben is kiváló szőlőtermő vidék volt. Az elmúlt évtizedekben – az egykori nagyüzemi gazdálkodás hibáit kiküszöbölve – kiváló borászokkal újra virágzásnak indult a dél-balatoni borkultúra. Az egyesület keretei között a pincészetek közösen, egymást segítve dolgoznak azon, hogy az értő nagyközönség is megismerje az itt készült borokat.

  • Felnőtt itt egy új generáció, amely az elődök tapasztalatait továbbfejlesztve a legmodernebb irányzatokat is megjeleníti, s ennek nyomán boraink a régión kívül is egyre több elismerést szereznek – mondta a rendezvényen Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Hegyközségi Tanács elnöke.

A Balaton mindig is a turizmusról és a külfölddel való kapcsolatról szólt. A balatoni borkészítési tradíciók, az egyesület szakmai munkája és az összefogás együttesen segíti nemzetközileg is versenyképes minőséget biztosítani.

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 104 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás