A nagy borhamisítás!
február 24, 2017
Courchevel – drága ételekkel, borokkal
február 24, 2017

Ferragamo különleges borai

A Castiglion del Bosco borászat Montalcino észak-nyugati részén található Olaszországban. A 2000 hektáros birtok nagy részét tölgyfaerdő borítja, jelentős területen termesztenek bio növényeket, 62 hektáron pedig kizárólag Sangiovése szőlőt. Két egymástól teljesen különválasztható termőterületet különböztethetünk meg, amelyeken más a talaj, más a mikroklíma, a 20 hektáros Gauggiole és a 42 hektáros Cappana szőlőtáblákat.

A Castiglion del Bosco magában foglal egy kastélyt, s egy templomot is, amely 1100-ban épült, s amelyet a 13. században a Cacciaconti Trequanda család várfallal vett körül, s egy bástyával egészített ki a dombtetőn. Ez mindmáig – bár kicsit romosan – de látható.

A Castiglion del Bosco prominens szerepet játszott az egykori Sienai Köztársaság életében, a 13. században az itt élő fizették a legtöbb adót. Ma csodásan felújított kastélyszálloda várja a várfalak között a vendégeket.

A Castiglion del Bosco majdnem láthatatlan borászat, annyira megbújik az erdőben, nehéz megtalálni. Arra tervezték, hogy a legexkluzívabb borokat készíthessék itt. Jómagam is csak többszöri nekifutásra találtam meg, pedig a helyi lakosok eligazítottak. A GPS itt nem működött.

Ugo Fabri borszakértő és sommelier fogadott a pincészetnél, hogy bemutassa nekem, miként készül itt a bor.  A Sangiovése szőlőt gondos kézi szüret, szelektálás, majd préselés után a gravitáció segítségével 100-150 hektoliteres koracél tartályokba töltik. A fermentálás után kerül a nedű francia tölgyfahordókba, amelyeket félig a föld alatt, klimatizált helységben tárolnak.

A kóstolóhelységből a vendégek hatalmas panoráma ablakon keresztül láthatják az érlelő pincét, ahol minimum 3 évet tölt a bor. Ez után üvegekbe kerül a nedű majd 6-36 hónap palackérlelést követően dobják piacra.

A pincészet stábja büszke arra, amit csinál, s boldogan vár mindenkit, hogy csatlakozzon a Castiglion del Bosco borszerető „családjához”, a Bor Barát Klubhoz. A tagok rendszeres hírleveleket kapnak, kapcsolatban lehetnek a borásszal, s élvezhetik a speciális ajánlatokat.

Meghívásos alapon működik egy Millecento elnevezésű Bor Klub is, amely a világ egyik legelegánsabb szervezetének számít. Ennek a bortrezorral kombinált kóstolótermét maga a világhíres Massimo Ferragamo tervezte, aki a borászat tulajdonosa, s gyakran megfordul itt barátaival. Talán mondani sem kell, lélegzetelállító a klubhelység…

A birtok meglátogatása után lehetőségem nyílt a következő három féle bort megkóstolni, amelyhez igen elegáns, névre szóló kóstolólapot is kaptam.

Rosso di Montalcino 2013. Ehhez a borhoz a Gauggiole területről válogatták a szőlőt. Bársonyos bor, szép színnel, delikát bukéval, kiegyensúlyozott struktúrával, hosszú lecsengéssel a szájban. Könnyen iható, a mindennapok bora.

Brunello di Montalcino 2010. Ez a bor a Capanna területről származik, amely a Földközi-tenger irányába néz. A mikroklíma érezhető a boron, annyira komplex, szuper.  Iz világa szinte teljesen betölti a szájüreget, illatjegyei jól tükrözik a Sangiovése szőlőt. Színe mélyvörös.

Brunello di Montalcino Campo del Drago, 2009. Ez a bor a Capanna terület legjobb másfél hektáros dűlőjéből való. Ez a pincészet zászlóshajója, kiváló termék, amely a Sangiovése szőlő minden ízét, aromáját, illatát magas szinten tükrözi. Vörös húsok mellé ajánlott, tartalmas, nehéz vörösbor.

Toszkánába sok magyar utazik autóval. A világhíres divatdiktátor borpincéjét ne hagyd ki, ha Olaszországban Montalcino környékén jársz.

 

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 104 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás