Ferragamo különleges borai
február 24, 2017
Kóstoljon bele Indiába!
február 24, 2017

Courchevel – drága ételekkel, borokkal

A világ legluxusabb síparadicsoma a franciaországi Három-völgy, s ezen belül is a csúcs a Courchevel 1850 nevű település. Ide járnak a Föld giga gazdag üzletemberei, s a világsztárok.

A hegyi „hüttékben” és éttermekben sommelier kínálja az ebédhez és vacsorához a borokat. Más síparadicsomokban ez aligha szokás. Az itallapokon a világ legelegánsabb borait sorakoztatják fel. Amikor ott jártam, annyira csodálkoztam a kínálaton és az árakon, hogy lefényképeztem magamnak az étel és itallapokat. Most ezek a fotóim alapján adok ízelítőt erről a hihetetlen élményemről.

A Le Tremplin étteremben, közvetlenül a síliftek mellett a lobstertől a friss osztrigán át a Beluga kaviárig minden elegáns, s drága étel kapható, mert ezekre van igény.

Illik champagne-al kezdeni a napot Courchevelben, s a Le Tremplin ehhez a legjobb lehetőséget nyújtja. A dúsgazdagok biztosan a matuzsálem 2002-es Cristal Roederer Brut champagne-t választják, ebből egy palack a sípályánál 15 800 euró, azaz 4,8 millió forint. Az 1995-os Dom Pérignon „csak” 4500 euró. A Veuve Clicquot Collector Grandes Cuvées Brut champagne pedig 2000 euróba kerül.

A fehérbor kategóriában hihetetlenül nagy a választék a sípályán. A bordeauxi fehérek, a helyi, savoi nedűk, a Loire-völgyéből származó borok, s a Chablis-ok Bourgogne-ból mindenki számára elérhetők. Viszont a nagyágyúk, csak azon kevesek számára kerültek fel az itallapra, akik gyémánt hitelkártyákkal járnak. A Domaine de la Romanée Conti borokat 2500-tól 3500 euróig kínálják palackonként. A Montrachet Grand Cru több évjárata is kapható a hegyen, egy vagyonért.

A vörösboroknál a Domaine de la Romanée Conti esetében már magasabbak az árak.  Az 1961-es Gran Cru viszi a pálmát 21 ezer euróval/palack, ami több mint 6 millió forint.  A 2007-es évjáratért viszont „csak” 4500-t kell kifizetni.

A Bordeaux borvidék termékei is jól megismerhetők itt egy síelés alkalmával. Pauillacból az 1982-es Ch. Latour premier cru bor 3900 euró, ugyanebből az évjáratból pedig a Ch. Lafite Rotschild premier cru 5300 euró. Egy üveg 1982-es Chateau Margaux-ot 3000 euróért adnak, ugyanennek a 2005-ös verzióját 1900 euróért. Saint-Emilionban van a Cheval Blanc pincészet, amelynek az 1982-es A osztályú premier cru bora  4100 euró.

Apropó Cheval Blanc. Courchevelben évekkel ezelőtt szállodát nyitott a pincészet tulajdonosa, ugyanezen a néven, aki egyébként abban a szerencsés helyzetben van, hogy olyan ital világmárkák tartoznak hozzá, mint a Krug, a Moet Chandon, a Dom Pérignon, a Henessy, a Ruinart és még hosszan sorolhatnánk. Vagy a divat világából a Louis Vuitton, a Fendi, a Kenzo, a Donna Karan, a Givenchy. A parfümöknél a Christian Dior, a Guerlain vagy az óráknál a Tag Heuer.

A Cheval Blanc hotel 2 Michelin-csillagos éttermet üzemeltet, ide kaptam meghívást ott jáűrtamkor. Talán mondani sem kell, hogy az ízek kifogástalanok voltak, főleg a kobe marha, grillezett libamájjal a tetején.

Az étterem borhűtőiben fantasztikus nedűk sorakoznak, de az én szemem leginkább egy 11 literes Cheval Blanc borra tapadt. Szinte hihetetlen, de 187 ezer euró ebből egy palack, azaz közel 60 millió forint, s van rá vevő. Nem is ritkán! Megtudtam a pincértől, hogy minden héten adnak el belőle. Egy fotó erejéig ki is kértem a hűtőből a 11 literes palackot, de nem mertem megfogni, ezt rábíztam a sommelierre. Féltem, nehogy kicsússzon a kezemből, s akkor oda egy ház ára…

Lehet kapni az étteremben 1947-es évjáratú magnum kiszerelésű Cheval Blanc-t is, ennek az ára „csak” 127 ezer euró, azaz 40 millió forint.

A Cheval Blanc butik hotelnek számit háromtucatnyi szobája van, visszafogottan modern, elegáns, a helyiek azt mondják: az úriemberek szállodája.

Közvetlenül a Cheval Blanc mellett található Courchevelben a Hotel de Charme Les Airelles hotel, amely a Number One szálloda a világ legluxusabb síparadicsomában.

A Les Airelles hotelben igen diszkrét a kiszolgálás, a lehető legfinomabb Pommery champagne-al köszöntik a vendégeket, van külön fondü-vendéglő, és itt található a világhíres Pierre Gagnaire 2 Michelin-csillagos étterme is.

Pierre Gagnaire a világ legkülönlegesebb séfje. A legegyszerűbb alapanyagokból olyan ételkompozíciókat kreál pusztán tehetsége és szárnyaló fantáziája alapján, amelyekért rajong az egész világ. A tehetős emberek közül mindenki ismeri Tokiótól Moszkváig a „Föld parfümje” nevű ételének aromáját, de a citrom szufléját is a világ legjobbjaként emlegetik…

Pierre Gagnaire egy kis családi étteremből indult el hódító útjára. Ma 11 világhírű étterme van több földrészen, nem egy 2 Michelin-csillaggal is büszkélkedhet. Övé Londonban a Sketch, Saint-Tropezben a Colette, Párizsban a 6 rue Balzac címet mindenki ismeri, aki szereti az elegáns étkezést, de a 44 rue de Bac-ot is. Las Vegasban, Hong Kongban a Mandarin Orientalban nyitott vendéglőt, Moszkvában és Szöulban a Lotte Hotelben, Tokióban és Dubaiban az Intercontinental ad otthont az éttermének. S végül, szólnom kell a francia Alpok top sí központjában, Courchevel 1850-ben lévő étterméről is.

Többféle menüt kínálnak a vendégeknek a Hotel de Charme Les Airellesben lévő Gagnaire étteremben, ahová kívülről is bárki bemehet, nemcsak a hotel vendégei. A síparadicsom többi szállodájának lakói ki is használják ezt a lehetőséget.

A The Sea menü tengeri finomságokat kínál, a The Earth menü borjú, bárány és kacsa ételeket sorakoztat fel, a The Cheeses sajtspecialitásokat ad. Ezeken kívül a legek legje a Le Menu, amire a mester a legbüszkébb. Ezt kóstolhattam meg én is, a hotel menedzsmentjének meghívása alapján. Kellett hozzá idő, közel 4 óra, mert az ételsor összesen 33 fogásból állt. le sem merem írni, hogy mennyibe került volna ez a vacsora, ha ki kellett volna fizetnem.

Hatféle ízelítővel kezdtem, majd nyolcféle előétel következett. Ez után 3-féle főétel jött. A 13-féle desszertet egy elő-desszert tál előzte meg, majd utó-desszertet is tálaltak. A kulináris utazást francia Champagne-al kezdtem, a vacsoránál a fogásokhoz illő francia borokat kínáltak, s amikor a legvégén a Grand Marnier likörrel zártam az éjszakát, még ahhoz is érkezett egy tál bonbon. Ez volt a 33. tétel.

A menüsort persze nem akármilyen alapanyagokból rakták össze: volt libamáj, fehér és fekete szarvasgomba, kék homár, gyömbéres osztriga, rákolló, tengeri sün, s még hosszan sorolhatnám, hogy mivel kápráztatott el a sztár séf.

A Hotel Les Airelles a hegyen, a sípályán is üzemeltet egy fantasztikus éttermet le Chalet de Pierres a neve.  Kifogástalan választás – síelés közben. A legmenőbb vendéglátóhely azonban a hegytetőn a La Soucoupe étterem, ahová csak asztalfoglalás alapján lehet érkezni, annyira népszerű.

A La Soucoupe 2200 méter magasan található. Természetesen a sláger a barbecue és a Petrus vörösbor. Máshol a világon vitrin mögött tartják a Petrus borokat, hiszen olyan drágák, itt azonban ki vannak téve ládákba a pult mellé, hogy a pincérek könnyen hozzáférhessenek, hiszen gyakorta rendelnek belőle. Úgy tízpercenként. S persze már méregdrága borok is fogynak, ez itt a kánaán a pincészeteknek, nagy tételeket lehet értékesíteni, hála a szuper gazdag vendégkörnek.

Aki jól beebédel, annak jár a végére a százféle virágból és gyógynövényből készült francia párlat. Ha már ez is lecsúszik a vendég torkán, akkor garantált, hogy alig tud majd lecsúszni az illető a havas lejtőn, s sokat ásítozik a jó levegőn. Még szerencse, hogy Courchevelben szinte mindenki személyi edzővel síel, így van aki segítsen. Összesen 1100 síoktató áll rendelkezésre minden nap Courchevelben, hogy kiszolgálják az igényeket.

Síelés után egy kis wellness, uszoda, szauna, gőz jár a megfáradt testnek, pihenni kell, hogy legyen erő az esti vacsorához és az éjszakai italozáshoz, meg az asztal tetején való táncoláshoz.

Hiába, ez az édes élet. Amit legfeljebb egy világhíres francia Sauternes bor tehet még édesebbé. Lefekvés előtt. Mondjuk egy 1996-os évjáratú Ch.d’Yquem premier cru Supérieur…

Ki vagyok én?

L. Kelemen Gábor világjáró újságíró vagyok. Hobbim az utazás, eddig 104 országban jártam, ezek közül sokban többször is. Gyakorlatilag mindenhol megfordultam már a Földön, ahol nincs háború, éhínség, betegségek, extra veszély, mert ezeket a helyeket kerülöm.

Like-olj, kövess és oszd meg!



Feliratkozás hírlevélre!

Booking.com
Booking.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás